Pensionarii vor plati mai putin la CAS, conform deciziei CCR

0

În 2010 Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă, ca toţi pensionarii care au venituri de peste 740 de lei să plătească o contribuţie la sănătate de 5,5% pentru toată pensia. Mulţi pensionari au dat în judecată Guvernul iar Curtea Constituţională a decis ca pensionarii trebuie să achite contribuţia doar pentru diferenţa care depăşeşte pragul de 740 de lei.


Curtea Constitutionala a decis ca pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuția la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferența de bani care depășește plafonul minim. Cei care au pensii sub 740 de lei nu mai platesc nimic pentru asigurarile de sanatate.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispozițiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”, se arată în motivarea Curții Constituționale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Recalcularea drepurilor după noile norme se va face din oficiu, de către Casa Natională de Pensii.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate