Pensii pentru persoanele care muncesc într-o țară din Europa

1

Persoanele care locuiesc și muncesc în statele membre UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia vor primi pensie din țara respectivă.

În fiecare ţară, dosarul dumneavoastră de asigurat este păstrat până când ajungeţi la vârsta de pensionare. Dacă ați fost asigurat pe o perioadă de cel puţin un an, țara respectivă vă va plăti o pensie pentru limită de vârstă în momentul în care împliniţi vârsta de pensionare stabilită în ţara respectivă.  Dacă aţi muncit în trei din ţările enumerate mai sus, veţi primi trei pensii pentru limită de vârstă.

Pensia va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv. Veţi primi o notă explicativă incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare ţară în care aţi înaintat o cerere.

Indiferent în câte țări ați lucrat, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi, cu excepţia cazului în care nu aţi lucrat niciodată acolo. Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui să depuneţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Veţi primi pensie indiferent în ce ţară europeană locuiţi, permanent sau temporar (UE 28 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia).

În general, normele privind pensiile pentru limită de vârstă se aplică şi pensiilor de invaliditate, precum şi pensiilor pentru urmaşi (soţi supravieţuitori sau orfani).

Mai multe detalii aflați aici: ec.europa.eu.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. MANOLE IOANA spune

    cum as putea sa cotizez pe Austria pentru as obtine o pensie sociala,,,,care sint pasii,,cit timp trebuie sa cotizez,,,,ce suma minima ,,,,eu nelucrind pe Austria…Daca vati interesa ,,,v-as fi recucoscatoare .cu respect Manole.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate