Milioane de musulmani – pelerini la Mecca

0

Milioane de musulmani se afla zilele acestea in pelerinaj la Mecca. Autoritatile spun ca se asteapta la o prezenta a peste 2.5 milioane de pelerini. Mecca este leaganul islamului si un loc pe care profetul Mahomed l-a transformat in loc de pelerinaj ritual. Mecca este si acel punct spre care musulmanii isi indreapta fata in timpul rugaciunii. Acest pelerinaj ritualic la Mecca este unul din cei cinci stalpi ai islamului, fiind caracterizat de o serie de etape. In primul rand, musulmanii trebuie sa treaca printr-un ritual al “spalarii”, o intrare in starea de sacralitate prin imbracarea unor vesminte  albe. Bărbații se rad în cap, iar femeile își taie simbolic o șuviță.


Odata ajunsi la Mecca, pelerinii se rotesc de 7 ori in jurul Ka’bei, punctual central al pelerinajului si fac o scurta  rugaciune catre “locul lui Avraam”. Pelerinii obisnuiesc sa bea apa de la izvorul Zamzam, cel care i-a salvat viața lui Ismail și mamei sale, Hagar (, alungați în deșert. De asemenea, exista si obiceiul parcurgerii de șapte ori a distanței (de 394m) dintre colinele Safā și Marwah, în amintirea rătăcirilor disperate ale lui Hagar și copilului său, Ismail, părăsiți în deșert.

Pelerinii, apoi, se opresc pe muntele Arafat, meditand, pentru ca in ziua urmatoare sa inceapa Sărbătoarea Sacrificiului, prin sacrificarea unui berbec sau a unei cămile în amintirea gestului lui Avraam de a-și sacrifica fiul, pe Ismail, pentru a-și dovedi credința în Dumnezeu, gest oprit de Dumnezeu prin trimiterea unui berbec care a fost sacrificat în locul fiului .

 Ultimele zile ale pelerinajului sunt petrecute la Minā, o localitate între Arafat și Mecca, unde are loc „aruncarea cu pietre în Satan”,adică aruncarea a șapte pietricele în direcția a trei stânci ce-l simbolizează pe diavol.

Ieșirea din starea de sacralitate are loc in ultima zi a pelerinajului.

De la „pelerinajul de adio” al profetului Muhammad, în anul 630, Mecca va deveni o localitate în exclusivitate a musulmanilor. Prezența nemusulmanilor este total interzisă în Mecca și în împrejurimile sale. Pelerinii au o viză specială care atestă apartenența lor la religia islamică. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite să-i depisteze pe eventualii intruși.

Emilian Zaharia

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate