Proiect de lege adoptat de Senat: pedepse mai dure pentru cei care agresează sexual minori

0

Un proiectul legislativ iniţiat de deputatul independent Oana Bîzgan, care vizează înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, a fost adoptat de Senat cu unanimitate de voturi.

Proiectul are ca scop creșterea pedepselor minime pentru infracțiunile sexuale (orice formă de abuz sexual îndreptat împotriva minorilor) și introducerea în legislația penală românească a unor prevederi din Directiva Uniunii Europene 93/2011 privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării lor sexuale și a pornografiei infantile, în condițiile în care acest fenomen este în creștere în România,

Principalele modificări aduse de iniţiativa legislativă fac referire la creşterea pedepselor pentru aceste infracţiuni, la creşterea pragurilor de vârstă pentru victime sau completarea circumstanţelor agravante. Astfel, în cazurile de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani conform legislaţiei în vigoare), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani conform legislaţiei în vigoare), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor şi sunt circumstanţe agravante, şi de la 9 la 18 ani (7-18 conform legislaţiei în vigoare) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei. În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în circumstanţe agravante.

Am lucrat extrem de bine alături de colegii din Comisia Juridică şi Ministerul Justiţiei, astfel încât să facem toate modificările necesare şi să ne asigurăm că protejăm victimele, nu agresorii. Iniţiativa a pornit de la dorinţa de a nu mai permite pedepse cu suspendare pentru abuzatorii sexuali – în special vorbim despre act sexual cu minor sau chiar viol. Legea spune că un minor cu vârsta de până la 14 ani nu răspunde penal pentru faptele sale. Dar dacă vorbim despre victime cu aceeaşi vârstă, avem cazuri incredibile în care victimele au fost considerate vinovate pentru abuzul suferit, deşi vorbim despre abuzatori care au de 3 sau de 4 ori vârsta victimei. Cred că votul din această Comisie reprezintă primul pas spre a spune vehement că nu tolerăm abuzurile sexuale şi că legea este aici ca să deservescă victima.”, a menționat iniţiatoarea proiectului, deputata independentă Oana Bîzgan.

Ca urmare a escaladării numărului abuzurilor sexuale asupra copiilor, am considerat necesar ca la nivelul Parlamentului să fie instituite, prin lege, prevederi care să sancţioneze mai asupru toate infracţiunile de natură sexuală, având ca victime copii. Impactul acestor infracţiuni asupra dezvoltării sănătoase şi armonioase a unui copil este dramatic şi uneori greu de recuperat la nivel emoţional şi fizic. Creşterea minimului pedepselor pentru infracţiunile de natură sexuală având ca victime minori este o necesitate legislativă, mai cu seamă că în ultimii ani aceste infracţiuni au fost săvârşite în forme agravante, care au şocat opinia publică, şi unele cu o periodicitate alarmantă, fiind vorba despre aceiaşi făptuitori. Am găsit un consens la nivelul Comisiei Juridice în rândul tuturor partidelor politice pentru a oferi garanţii procesuale judecătorilor care vor judeca aceste fapte de agresiuni sexuale împotriva minorilor şi instrumente legislative pentru pedepsirea efectivă şi proporţională a agresorilor sexuali.” , a declarat Iulia Scântei, senator PNL, Vicepreşedinte al Comisiei Juridice.

Alte modificări importante în proiectul dezbătut în Comisia Juridică de la Senat fac referire la pedepsele persoanelor care comit infracţiuni din sfera traficului de persoane – pedepsele cresc la închisoare între 5 şi 10 ani, faţă de 3-10 ani, şi la închisoare între 7 şi 12 ani, faţă de 5-12 ani.

Toate modificările aduse de iniţiativa legislativă pot fi consultate aici: https://oanabizgan.com/modificarea-codului-penal-pedepse-mai-dure-pentru-agresorii-sexuali/.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect. Propunerea face parte din categoria legilor organice.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate