Pe 21 august 2017, eclipsă totală de Soare

0

O eclipsă totală de Soare va avea loc luni, 21 august 2017. Va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul al XXI-lea.

În Europa, eclipsa va fi vizibilă în Europa de Nord-Vest în cursul serii sau la apusul Soarelui. Doar în Islanda, Scoția și în Irlanda eclipsa va putea fi văzută de la început până la sfârșit. În restul Regatului Unit, în Norvegia, în Țările de Jos, în Belgia, în Franța, în Spania și în Portugalia, eclipsa va fi vizibilă doar înainte de apusul Soarelui. Acoperirea parțială va atinge, pe insula São Miguel din Azore, circa 28 %, la Madeira circa 33%. În Las Palmas circa 40% poate fi obținută la apusul Soarelui. Pe coasta de vest a Peninsulei Iberice o acoperire între 13% și 22%, în Nord și în Sud, este atinsă la apusul Soarelui. Pe coasta franceză a Atlanticului, acoperirea maximă este semnificativ inferioară, de circa 10%, pe coasta de vest a Insulelor Britanice, la fel. În Germania, începutul eclipsei poate fi văzut la apusul Soarelui la nord-vestul extrem, la Borkum și doar în condiții atmosferice perfecte.

Din păcate, în România eclipsa nu va putea fi văzută deloc pe 21 august 2017. Românii au avut parte de o eclipsă de Soare în 1999, pe 11 august. Aceea a fost ultima eclipsă totală de Soare din secolul trecut. Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritorul Românei şi din Bucureşti, se va produce pe 3 septembrie 2081.

CNN a anunțat în mod oficial că va oferi pentru streaming gratuit online eclipsa totală de soare la rezoluție 4K în 2D sau în VR cu un flux video la 360 de grade. În plus, online, veți avea acces la filmări de pe întregul traseu al eclipsei, chiar dacă din anumite teritorii va fi vorba doar de o eclipsă parțială, în loc de totală.

Difuzarea evenimentului se va face la adresa cnn.com/specials/vr/total-solar-eclipse-2017. Show-ul va începe cu o emisiune intitulată CNN`s Eclipse of the Century la care va participa astronautul Mark Kelly și corespondentul CNN responsabil de spațiu și știință – Rachel Crane. Puteți urmări eclipsa și pe eclipse2017.nasa.gov.

Eclipsa totală de Soare se produce atunci când Luna se interpune între Pământ şi Soare, acoperind complet discul solar. Fenomenul poate fi observat doar în perioada Lunii Noi, când Terra, Luna şi Soarele realizează o aliniere directă. Luminozitatea diurnă scade, ziua devine întunecată pentru câteva minute, iar stelele sunt vizibile pe cer. 

Sursa foto: NASA

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate