Pași importanți în finalizarea lucrărilor de restaurare la Biserica „Sf. Gheorghe” din Roman

0

Direcția Județeană pentru Cultură Neamț transmite că lucrările de restaurare la Bisericii ”Sf. Gheorghe” din Roman se apropie cu pași repezi de final.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman se află de câțiva ani într-un amplu program de restaurare și renovare finanțat cu fonduri europene.

Lucrările de consolidare, precum și reabilitarea fațadelor sunt aproape de final. În prezent, se restaurează pridvorul iar experții pe patrimoniu mobil lucrează la restaurarea catapetesmei și a picturii murale. În curte, începe să prindă contur amenajarea peisagistică. Felicitări tuturor celor implicați în acest proiect și în mod special preotului paroh Ioan Gherasimescu, pentru efortul depus și încăpătânarea de a lupta ani de zile pentru a obținere fondurile necesare restaurării acestei frumoase bijuterii arhitecturale!”, transmite Directia Județeană pentru Cultură Neamț.

****

Construcția Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Roman a început anul 1842, iar în anul 1847 s-au finalizat lucrǎrile. Sfinţirea a avut loc pe 12 septembrie 1847, de cǎtre Episcopul Venianim Roset.

Biserica este construitǎ în stil neoclasic rusesc, planurile fiind aduse de la Odesa de cǎtre vornicul Grigore Done. Printre constructori a lucrat şi arhitectul polonez de origine germanǎ J. Krauss, iar pictura a fost executatǎ de zugravul romaşcan Nicolae Dimitriu în 1877.
Ctitor principal este vornicul Grigore Done cu soţia sa Elenco (Elena), iar cu diferite sume şi materiale: marele agǎ Iordache Ciornei, Vasile şi Elena Capşa, Dimitrie Polizu, Costache Petrovici Cǎlinescu, Ioniţǎ şi Elena Popescu, serdarul Grigore Barbǎverde, Gavril, Neculai şi Gheorghe Cilibiu (au dat şi piatrǎ), Vasile Botez, Ion şi Maria Stroe (au dat butuci de stejar pentru temelie).

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate