Parlamentul a adoptat o lege care lasă fără ocupație politicienii circari din Neamț

0

Schimbarea Legislației Penale din România: Combaterea Instigării la Ură și Discriminare

Parlamentul României a adus modificări semnificative Codului Penal, în încercarea de a aduce legislația națională în acord cu directivele Uniunii Europene privind combaterea rasismului și xenofobiei. Astfel, a fost adoptat un proiect legislativ menit să redefinească infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare, cu scopul de a asigura o aplicare mai eficientă și consistentă a legii în aceste cazuri delicate. Cu toate acestea, aceste modificări nu sunt lipsite de controverse, iar noi credem că vor avea un impact semnificativ asupra vieții politice în județul Neamț.

Articolul 369 din Codul penal, care viza incitarea la violență, ură sau discriminare, a fost supus unor ajustări esențiale. Cea mai notabilă schimbare este eliminarea sintagmei „considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte”. Astfel, infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare poate fi reținută acum indiferent dacă făptuitorul consideră sau nu că există motive de inferioritate pe baza criteriilor precum rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Această schimbare în definirea incitării la ură și discriminare este în concordanță cu directivele Uniunii Europene privind combaterea rasismului și xenofobiei și urmărește să ofere mai multă claritate și capacitate de aplicare în cadrul justiției românești.

În județul Neamț, unde politica locală este caracterizată adesea de atacuri virulente între partidele politice, sunt șanse reale ca această schimbare legislativă să fi utilizată în scopuri politice, deschizând calea pentru dosare penale împotriva celor care instigă la ură sau discriminare pe criterii politice. În special, unii liberalii locali, care au fost acuzați de folosirea constantă a acestor tactică împotriva Partidului Social Democrat (PSD), sunt cei mai expuși la riscul de a fi afectați de această schimbare.

În concluzie, modificarea Codului penal este văzută de unii ca un pas necesar pentru aducerea legislației naționale în concordanță cu standardele europene privind combaterea rasismului și xenofobiei. Cu toate acestea, această schimbare ridică întrebări importante legate de posibile abuzuri politice și necesitatea asigurării aplicării corecte și nediscriminatorii a legii. Va rămâne de văzut cum va fi pusă în aplicare această modificare și care vor fi consecințele ei asupra vieții politice și sociale din județul Neamț și din întreaga țară.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate