Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul

17

craciun-rit-vechi

Creştinii ortodocşi de rit vechi  sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.
Pregătirile pentru Naşterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun, creştinii să se poată ospăta şi bucura de sărbătoare. În ajunul Crăciunului, gospodarii sacrifică purcelul, iar stăpânele casei pregătesc bucate alese. De asemenea, gospodarii primesc colindători îmbrăcați în costume naționale  care vestesc naşterea Domnului.
În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradițională, cu preparate din purcel, sarmale, pește, ciorbe și borșuri, stropit cu vin roșu și vodcă.
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană, dar şi multe dintre mănăstirile de pe Muntele Athos.
Centrul credinței de stil vechi a rămas Mănăstirea Slătioara din Suceava, locul în care în fiecare an se adună mii de credincioși. Piatra de temelie a Mănăstirii Slătioara, devenită sediul administrativ şi spiritual al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, sub denumirea de Mitropolia Slătioara, a fost pusă în anul 1947, de ieromonahul Glicherie (de la Mănăstirea Neamţ). Astăzi, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România este condusă canonic şi administrativ de mitropolitul Vlasie Mogârzan.Biserica „Sfânta Treime”
În județul Neamț, biserici sau mănăstiri pe stil vechi sunt în orașul Târgu-Neamț (Biserica „Sfânta Treime”) și în comunele Vânători (Mănăstirea Dobru), Răucești, Brusturi, Urecheni, Grumăzești (Mănăstirea Brădițel).

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
17 Comentarii
 1. Manoila Rodica spune

  Sărbători fericite!

 2. Janeta Mocofan spune

  Craciun fericit !

 3. Miholca Anisoara spune

  Crăciun fericit !

 4. Teresa Andro spune

  Craciun fericit TUTUROR !

 5. Epuras Nelu spune

  La multi ani connationalilor noștri din Tulcea

 6. Lili Vieru spune

  Craciun fericit tuturor.

 7. Arhip Doina spune

  Sărbători cu bucurie!

 8. Chirila Mihaela spune

  Sarbatori cu sanatate si toate cele de folos!

 9. Elena Donici spune

  La multi ani!

 10. Cojoc Mariana spune

  Craciun fericit la toti pe ritu vechi !

 11. Marinela Solomon spune

  Crăciun fericit tuturor!

 12. Coca Cimpoesu spune

  Crăciun fericit!

 13. Constantin Toma spune

  Crăciun fericit!

 14. Cornelia Carp spune

  Craciun Fericit la toti !

 15. Mihai Sr Mitea spune

  Sa le uram Sarbatori fericite cu Sanatate simulte impliniri in viitor –– o bunica

 16. Maria Mandru spune

  Craciun fericit.

 17. Stan spune

  Putini stiu unde e Manastirea Braditel si ce frumos este acolo…☺

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate