Ori la bal, ori la spital

1

Sistemul de sanatate se cam duce spre desfiintare. In continuu ne plangem de sanatatea din Romania, ca se reduce numarul de paturi, numarul de spitale, doctorii si asistentii iau mita si mai gasim o sumedenie de lucruri care sa nu ne placa la acest sistem.

Adevarata si marea problema a sistemului de sanatate din Romania este proasta administrare si modul total inutil in care se intervine pentru rezolvarea carentelor. Sistemul de sanatate e ca o roata sparta pe care soferul o umfla in permanenta fara sa caute sa rezolve pana.

Noua romanilor si chiar si noua, celor de la acest ziar online, ne place sa tot cautam vinovati prin conducerile spitalelor sau in alte locuri, scapandu-ne insa din vedere cauza. Noi incercam in permanenta sa criticam si sa reparam efectul. Cauza principala a decaderii sistemului de sanatate este preventia prost facuta. In tarile civilizate, sistemul de asigurari de sanatate poate sa acopere toate problemele de ordin financiar pentru ca investeste si, atentie, castiga bani din preventie.

Sistemul este foarte simplu. Daca nu vrei sa ai spitalele pline, trebuie sa ai oameni sanatosi. Marea majoritate a afectiunilor pot fi tratate foarte usor si cu cheltuieli minime si fara internare daca sunt descoperite la timp.

Dupa cum va spuneam, in alte tari regula e simpla. Esti obligat sa iti faci controale periodice ale starii de sanatate, iar cu cat trece mai mult timp de la ultimul control periodic cu atat creste valoarea asigurarii. Pe acest principiu, asiguratorul sta linistit ca o mare parte din afectiuni nu mai ajung in stadiul de spitalizare, iar cei care nu sunt interesati periodic de starea lor de sanatate contribuie mai mult la sistemul de asigurari. Acesta este un lucru foarte simplu din care asiguratorul reuseste sa economiseasca si sa castige bani, iar populatia este responsabilizata si constransa financiar sa isi monitorizeze permanent starea de sanatate.

Acesta este defectul sistemului nostru de sanatate ce face sa avem spitalele pline de oameni care, in marea lor parte, ar fi putut sa sa trateze acasa daca depistau afectiunea de cand a debutat.

Noi in continuare ne vom lua de managementul spitalelor, de mancarea proasta, de lipsa medicamentelor, dar nu vom face decat sa umflam roata gaurita care se cheama sanatate. Pana cand cineva nu va pune piciorul in prag si nu ne va obliga sa prevenim si sa descoperim din timp bolile, noi, in lipsa noastra de educatie medicala, vom continua sa ocolim controalele periodice si vom ajunge la doctor doar cand vom fi caz de targa. Trebuie sa nu mai fim ipocriti si sa recunoastem problema ca sa o putem rezolva, iar problema este ca pana ce nu vom fi constransi financiar sa mergem periodic sa facem un control al starii de sanatate, nu vom ajunge decat in ultimul stadiu la spital si sistemul de sanatate va cheltui de sute de ori mai multi bani cu noi, iar sanatatea noastra va avea sanse de sute de ori mai mici sa fie readusa la normal, ramanand  in continuare un popor cu abonamente la farmacii.

Povestea cu analizele gratuite, cu medicii de familie si cu campaniile de preventie sunt si vor ramane doar povesti, romanul nu poate fi responsabilizat decat prin constrangere financiara.

Ori la bal, ori la spital

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
 1. gyovy spune

  Iosub a decretat! Fara constrangere financiara,romanii nu pot fi disciplinati.Sa mori tu? Ai citit ce ai scris? Bine. Stai jos! Sa dea Dumnezeu sa ai tu un infarct si sa dureze vreo ora pana sa ajungi la un spital,din cauza ca spitalul care era cel mai aproape de tine s-a desfiintat.Iosube! Intai insanatosesti populatia,dupa care poti s-o constrangi cum vrei tu.
  Adica. Te-am facut sanatos? Atunci de ce nu ai respectat indicatiile mele.Va place sa o faceti pe moralistii a dracu`.

  I.R. : Cred ca ne meritam soarta pe deplin. Am ales niste chestii care sa ne conduca si iata ne conduc si ne desfiinteaza spitalele. Mai rau ne trebuie. Cand o sa am problema pe care te rogi tu sa o am eu am sa ma rog sa ma prinda problema pe langa un spital serios. Ultima vizita la o sectie de cardiologie a fost cu tatal meu si am ajuns in 5 minute la spital iar acolo se pregateau de operatie ca sa amputeze un picior tatalui meu …… problema s-a rezolvat cu refuzul familiei, mult scandal si ceva traficuri de influenta dupa care a urmat o deplasare la un spital aflat la 150 Km unde, ca sa vezi smecherie, s-a inlocuit un vas de sange si in 2 saptamani tatal meu mergea pe picioarele lui.
  Spre deosebire de urarea ta la adresa mea eu iti doresc sa nu ajungi niciodata in 5 minute la un spital unde sa nu aiba ce sa iti faca si sa te schilodeasca.
  Iar cu desfiintatul de spitale si cu lipsa de medicamente si cu tot ce se intampla in tara asta te asigur ca vina este a noastra a celor care alegem cine sa ne conduca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate