Oră de istorie „altfel”, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”

0

Biblioteca oferă tinerilor șansa de a se întâlni cu istoria, prin intermediul publicațiilor și a altor materiale purtătoare de informații.

Astfel, pentru a afla mai multe despre semnificația istorică a zilelor de 9 și 10 Mai, elevi din cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, însoțiţi de prof. dr. Luminița Moscalu, au poposit la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamţ.

Aici, sub genericul „Reperele unui timp 9/10 Mai”,  elevii au avut parte de o adevărată lecție de istorie.

Doamna prof. dr. Luminița Moscalu și doamna bibliotecar Cristina Catană  le-au deschis tinerilor iubitori de istorie adevărate ferestre către trecut.

Pentru ziua de 9 Mai am propus, pe lângă celelalte activități, o scurtă incursiune în anul 1877, anul Războiului de Independență a României, așa cum a fost acest eveniment istoric reflectat în cotidianul „Timpul”, publicație aflată în colecțiile Fondului documentar „G. T. Kirileanu”. O altă perspectivă a evenimentului a fost oferită prin vizionarea unor fragmente din filmul „Restul e tăcere” – film ce spune povestea primei pelicule din cinematografia română – „Independența României”, a precizat doamna bibliotecar Cristina Catană, gazda evenimentului.

Teodora Sava (clasa a X-a) a adăugat: „Mă bucur nespus că am participat la aceasta oră de istorie „altfel”,, o aducere aminte a importanței zilei de 9 Mai, respectiv 10 Mai.  Am fost cu toții captivați de discuție și de scurtmetrajul românesc care ne-a transmis informații foarte utile”.
Dezbaterea s-a încheiat cu trecerea în revistă a semnificației zilei de 9 Mai 1877, respectiv 10 Mai 1877, subliniindu-se momentele proclamării Independenței de Stat a României, inclusiv pentru comunitatea de la Piatra-Neamț.
De asemenea, aspectele referitoare la încheierea celui de al II-lea Război Mondial pentru Europa (9 Mai 1945) și Declarația Schuman (9 Mai 1950), prin care se puneau bazele construcției unității europene, au fost punctate de doamna prof. dr. Luminița Moscalu.

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate