Opționalul „Educație pentru sănătate” predat la o școală din Neamț a stârnit indignarea Bisericii

24

prUn profesor din Neamț, responsabil cu predarea unui curs opțional „Educație pentru sănătate” la clasa a VI-a în anul școlar 2014-2015 încearcă să își facă dreptate prin instanțe, judecându-se cu conducerea școlii.

Acesta a fost sancționat disciplinar de școală întrucât modul în care a ales să predea opționalul „Educație pentru sănătate” elevilor din clasa a VI-a a stârnit nemulțumirea cadrelor didactice, părinților, Inspectoratului Școlar și, mai nou, reprezentanților Bisericii.

Prin elaborarea unei oferte de curriculum şcolar de „Educaţie pentru sănătate” ca disciplină opţională s-a urmărit promovarea cunoştinţelor corecte privind diverse aspecte ale sănătăţii şi formarea de atitudini şi deprinderi indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos. Conform programei școlare recomandate de Ministerul Educației, în curriculumul pentru clasa a VI-a există, printre altele, următoarele exemple de activități de învățare: exerciţii de reprezentare a organismului la pubertate; evidenţierea modificărilor somatice pe vârste; discuţii pe grupe cu scopul de a identifica ariile de vulnerabilitate din perspectiva igienei aparatului genital; noţiuni de bază despre sistemul reproducător; modalităţi de prevenire a bolilor (inclusiv HIV/SIDA, TB); prietenia şi iubirea: factorii care influenţează deciziile de implicare/neimplicare în relaţii interpersonaleA se nota că acestea sunt recomandările Ministerului Educației, nu sunt intervenții ale profesorului în cauză peste programa propusă.

Abordarea de către profesor în cadrul opționalului a unor tematici care prezentau anatomia aparatului reproducător sau a unor discuții legate de sexualitate, sarcină etc. au generat o adevărată revoltă în rândul cadrelor didactice, părinților și preoților. Pe de o parte, profesorul consideră toată această revoltă drept o instigare din partea conducerii liceului, acuzând-o pe directoare de abuz și hărțuire, pe de altă parte situația a ajuns la urechile conducerii ISJ Neamț care i-a recomandat profesorului mai mult discernământ în predarea noțiunilor de concepție, contracepție, infecții cu transmitere sexuală etc..

În instanță, au fost prezentate mai multe probe care prezintă cursurile predate de profesor, iar pe baza acestora mai mulți preoți au avut reacții negative la adresa conținutului opționalului predat la clasa a VI-a.

Iată câteva dintre opiniile preoților:

„Informațiile transmise nu respectă specificul zonei, al comunității în care trăiesc acești copii, cât și vârsta cărora le sunt adresate. Zona în care s-au născut elevii este una puternic îmbibată de istorie religioasă în care s-au remarcat sfinți precum Cuv. Mavra de pe Ceahlău, Cuviosul Peon Sihastrul, Cuvioasa Teodora de la Sihla și mulți alții despre care elevii noștri au aflat de la orele de curs și către care privesc cu cinste, respect, reprezentând pentru ei adevărate modele de autentică viețuire creștină.  (…) În comunitatea noastră acestea produc o stare de tulburare, neliniște, indignare, întrucât curăția trupească și sufletească sunt elemente cu care tinerii noștri se mândresc în raport cu cei din alte zone. (…) Informațiile oferite merg până la vulgaritate. (…) nu am putut să nu mă întreb ce trăiri a stârnit domnul profesor elevilor băieți când i-a pus să deseneze organul reproducător feminin.   (…) a întinat sufletește sufletele plăpânde ale elevilor săi. (…) Dacă în calitatea mea de preot le propun tinerilor abstinența cât și curăția trupească atât până la căsătorie cât și după aceea, observ că domnul profesor le vorbește despre planning familial, despre avort (…) le-a cerut copiilor să caute informații despre homosexualitate.”

„Referitor la temele propuse la sănătatea reproducerii, considerăm că ar fi suficientă o singură oră în care să se prezinte pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă (…) celelalte teme sunt inadecvate vârstei lor, mai ales pentru băieți.”

Considerăm opiniile preoților conforme cu morala creștină și binevenite din acest punct de vedere, însă nu vedem necesitatea implicării Bisericii într-un context care ține de o instituție de învățământ, de un cadru didactic care se supune unor legi și regulamente precise care sunt valabile pe întreg teritoriul României, indiferent de religie, etnie, statut social etc.. Modul în care calitatea profesională a unui cadru didactic este analizată trebuie să fie identic atât într-o comunitate majoritar ortodoxă, cât și într-o comunitate majoritar catolică sau de altă confesiune religioasă.

Dacă elevii sunt adepți ai unei anumite confesiuni religioase, aceasta nu înseamnă că dreptul lor la informare sau la sănătate trebuie să fie discriminat. Elevii din clasa a VI-a, cu vârste între 12 și 13 ani sunt adolescenți, intrați la pubertate care trebuie să fie conștienți de corpul lor și de riscurile pe care schimbările hormonale le au.

Având în vedere că este un curs opțional în care elevii, dacă doresc, pot afla astfel de informații, nu vedem rostul punerii la zid a profesorului și nici imixtiunea Bisericii în gestionarea unui curs care prezintă, din punctul nostru de vedere, noțiuni absolut firești pentru vârsta și curiozitatea elevilor.

Un elev informat nu înseamnă că va deveni un elev desfrânat, ca să folosim termeni creștinești, și nici un elev afectat psihic, ci, dimpotrivă, va ajunge să aibă mai mult discernământ și să evite situații cu adevărat devastatoare psihic, precum sarcini nedorite, avorturi, boli cu transmitere sexuală, ceea ce la o vârsta fragedă este cu adevărat tragic. Ba chiar considerăm că vor alege cu discernământ abstinența, pentru că vor înțelege și de ce, nu pentru că li se impune orbește, fără motivație, de o autoritate religioasă.

Cât despre băieții care ar fi fost afectați că au desenat aparatul reproducător feminin… Oare nu e normal ca în secolul 21 băieții de 12-13 ani să nu mai creadă în povești cu berze? Ce să mai spunem despre arealul bogat de înjurături din aceeași zonă cu istoric religios care include cu generozitate cuvinte care descriu explicit aparatul reproducător feminin…

Această atitudine creștină de a păzi copiii de realitate, căci despre asta vorbim, nu face decât să aducă un deserviciu școlii românești care trebuie să „producă” adulți informați, capabili să gândească și capabili să discearnă singuri. Prezentarea realității, așa cum e, te face conștient, în primul rând. Dacă școala va merge în continuare pe principii învechite, fenomene precum fetițe rămase însărcinate la 11-12-13 ani vor exista în continuare în România tocmai pentru că acele fetițe habar nu au ce se poate întâmpla cu corpul lor odată ce intră în pubertate. Pentru că astfel de informații sunt considerate inadecvate vârstei lor…

Dacă Biserica își face bine treaba în dreptul ei, dacă Școala își face bine treaba în dreptul ei, dacă Familia își face bine treaba în dreptul ei, abia atunci putem vorbi de eficiență… Din păcate, observăm la aceste instituții veșnica problemă românească în care fiecare își bagă nasul în borșul altuia, iar copiii rămân flămânzi și ignoranți. Le recomandăm tuturor acestor instituții să își revizuiască rolul în societate și să se preocupe mai mult de propria eficiență, nu de cât de bine sau cât de prost își face altul treaba.

Va urma…

M. I.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
24 Comentarii
 1. Samara spune

  Mda. Sa vad reactia unui parinte ,doar atunci cand fiul il va anunta ca „se marita”. Nu conteaza parerea preotilor? Vai de capul nostru! Unde mergem,oameni buni?

 2. maria g spune

  vai de turma cea MANIPULATA.

 3. DAN spune

  Sa vorbesti unui copil de 10 ani cum sa se protejeze unui act sexual,sau sa nu se imbolnaveasca de pe urma acestuia,atunci se pare ca ne-a scapat ceva si acel ceva este tocmai bunul simt si lipsa lui Dumnezeu din sufletul nostru.Incotro se indreapta aceasta lume,cand ma intereseaza mai mult sa-i vorbesc unui copil de sex decat de Dumnezeu?
  Cat de curand vom preda copiilor in scoli ca relatiile homosexuale sunt ceva normale pentru timpurile noastre …

  ADMIN: Ne bucurâm ca vă preocupă problemele de pe Pamant deși locuiți pe altă planetă. Vă informam ca la maternitațile din România nasc copii fetițe de 11-12 ani semn ca educația sexuală trebuie facuta la acea varsta…

  1. Eugenia spune

   Din ce am inteles din articol, e vorba de copii de clasa a VI, ceea ce inseamna ca acei copii au 13 ani, nu 10 si sunt de acord cu domnul admin, in Romania sunt foarte multe cazuri de copii cu copii, asa ca aceste ore sunt binevenite. În alte tari civilizate educatia sexuala este materie obligatorie, nu ca la noi optionala, si se incepe inca de la gradinita, iar ceea ce la romani se preda optional in clasa a VI, in alte tari se preda in clasele primare.

  2. DAN spune

   Da,probabil locuiesc pe alta planeta decat tine,dle Iosub,in care valorile so credinta sunt total diferite de ale tale…

   ADMIN: Va invit sa mergem impreuna la casele de copii unde de la 12 ani fetițele iau anticonceptionale iar cele care nu iau raman insarcinate. Sa le explicati lor cum e cu credinta si valorile morale …

 4. Petronela Rusu spune

  pai daca noi mergem si le dam bani, ei traiesc bine si le sare in cap, daca adunam toti barbatii care stau pe langa manastiri, sant o duroaie, barbati care sant buni de munca.

 5. Smeu Daniela spune

  vai ,cata cucernicie !!!probabil ca suntem pe primul loc in Europa la nr de minore care devin mame…si din pacate mai toate sunt de la tara unde sex-ul este un subiect tabu…Atentie ! tabu de discutat ,nu si de facut ….ca altfel se sta cu o mana la gura si alta ,,,cine stie unde….

 6. prostu satului spune

  Sunt curios dacă vreunul din preoții apărători ai feciorelniciei copiilor noștri merge cu Dacia. Nu le este rușine să invoce Cuvioși Pustnici și Pustnice de la volanul de BMW, VW, Mercedes și alte mărci renumite? Ce călugăr sau călugăriță, care are acum în dotare cel puțin un i Phone, mai trăiește cum trăiau strămoșii noștri? Cred că nu întâmplător suntem poporul din coada Europei. Poporul român a fost și rămâne un popor prostit.

  1. Vukovik spune

   CE sa Zic Ca Adresare , In rest Nu m am transformat in Avocatul niciunuia , Dar ptr Cunostiinta Ta , Ca sa Nu Pacatuiesti Esc , Sunt la Mrea Sihastria si care au Dacia logan verde inchis , In Rest Care Vrea sa Fie Prost ! si sa Faca Bataturi in palme , in loc sa ,, Dea Analfabetul ,, la Scoala E Treaba LUi .IN Privinta I phonul ui poate sa fie Seria 9 a , ptr ca in Acea zona si altele NU este Semnal ! asta ptr a nu dezinforma .

 7. Vukovik spune

  Sa ma Ierte D zeu si Sfintii Parinti ,, BD ,, Icoana facatoare de Minuni ,,Parinte am gasit un Portofel ! Bine Fata Mea lasa l La Mine ,, Abstinenta pana la casatorie si Dupa aceea , Adica dupa NUNTA in loc sa asculte M Pavel ,,FRUMOASA Mea in Noaptea Asta ,sa ne IUbim ca Doi Nebuni ,, sa puna JAGA JAGA ,, Si fiind la mata Flacau tot Priveai la Fundu Meu ,, SAU cazul CEL mai OK sa Practice Abstinenta Combinata Cu ONANIA ! Ptr Cine NU Stie ,sa se uite la Film ,, DETECTIV fara VOIE ,,cu M LAwrence , la scena cu Inspectorul Penelli ,care era Singurel in birou si folosea O crema , Fix Cum fac si Multi Prin Institutiile Stat Roman . ptr ca si acela era Abstinent .

 8. prostu satului spune

  Evul Mediu. Este mai interesant să le povestim copiilor minuni măsluite de minți bolnave decât să le expunem adevărul existențial. Oare de ce Neamțul este atât de corupt? Oare nu și datorită ignoranței, determinate de atitudinile religioase, a locuitorilor zonei? Mănăstirile sunt pline de lux, preoții s-au îmbogățit iar amărâților de săteni nemțeni trebuie să li se inoculeze aceleași povești de prostire – manipulare. Și nu uitați că sunt un credincios ortodox.

 9. Lucica Axinte spune

  Copiii au nevoie de cunoștinței de lectii ca de nu le stârnesc curiozități sunt lectii EDUCATIVE!

 10. Violina Paduraru Paduraru Vio spune

  dar noua ne place ca ne jecmanesc asta nu se intreaba?????????????

 11. Mihai Zabava spune

  HABAR NU AVETI VOI cate stiu elevii de clasa a IV,,,si CU 50 DE ANI IN URMA copii stiuau mult mai multe decat be prefacem noi ca stiau ,,, Poate este devreme sa li se explice un profunzime ,,, dar notiunile de baza da,,,NU BARZA ADUCE COPII,,,,

 12. Artemis Simetra spune

  nu e treaba Bisericii in curicula scolara ,prea se implica in toate ! ;un popor ignorant e mai usor de manipulat

 13. Gabriela Ana spune

  Informarea e necesara! Societatea are nevoie de oameni sanatosi!

 14. Petrescu Cristian spune

  Dar „preotii” astia, pe unde au fost nascuti si cum au fost procreati ??? 🙁

  1. Katta Catalin spune

   Cu siguranță nu au fost ,,procreati” la 16 ani 😉

  2. Petrescu Cristian spune

   Tocmai de aceea trebuie facuta educatia sexuala in scoli !

 15. Vlad Potorac NT spune

  Se pare ca CEL RAU da ocol turmei ca sa o prapadeasca.unpic cu una un pic cu alta ca da’de se obisnuesc oamenii cu lucrurile din iad..bine au facut preotii.bravo

 16. Andrei Lucian spune

  Nu e problema,le vor vorbi elevii preotilor. :))

 17. Gheorghe Catalin Vizitiu spune

  Au dreptate preotii din Neamt!

 18. Mimi Fluerasu spune

  Foarte bine!

 19. Ciprian Avădanei spune

  Preotii din Neamt se uita la prea multe filme deochiate

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate