Omagiu adus lui Ion Creangă, la 186 de ani de la naștere, în orașul de sub Cetate

0

Dragi mi-erau tata şi mama, fraţii şi surorile şi băieţii satului, tovarăşii mei de copilărie, cu cari, iarna, în zilele geroase, mă desfătam pe gheaţă şi la săniuş, iar vara în zile frumoase de sărbători, cântând şi chiuind, cutreieram dumbrăvile şi luncile umbroase, ţarinele cu holdele, câmpul cu florile şi mândrele dealuri, de după care îmi zâmbeau zorile, în zburdalnica vârstă a tinereţii! Asemenea, dragi mi-erau şezătorile, clăcile, horile şi toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însufleţire.”

(Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”)

Consiliul Județean Neamț a pregătit, alături de partenerii săi – administrația locală din Târgu-Neamț și Casa Culturii din oraș, o serie de evenimente în semn de omagiu adus povestitorului Amintirilor din copilărie. Evenimentele sunt înglobate sub denumirea „Zilele Ion Creangă” și vor avea loc în perioada 1-3 martie. În prima zi a primăverii se împlinesc 186 de ani de la nașterea marelui scriitor din Humulești.

Activitățile organizate timp de trei zile în orașul de sub Cetate au ca scop păstrarea vie a memoriei lui Ion Creangă, născut în ținutul Neamțului. Numele său trece dincolo de granițele județului, fiind un reper național prin contribuția sa neprețuită la literatura română și la dezvoltarea învățământului românesc. Lansez invitația către nemțenii și turiștii care ajung în această perioadă în zona noastră pentru a participa la Târgu-Neamț, la activitățile prin care vom elogia personalitatea scriitorului humuleștean Ion Creangă.”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Programul activităților

Miercuri, 01 martie 2023

Ora 9.00 – Concurs național literar artistic „Creangă la el acasă”

Ora 16.00 – Vernisaj de pictură – expoziție „Mărțișor” – Prof. Ioan F. Munteanu.

Joi, 02 martie 2023

Ora 9.00 – Expoziție cu personaje „Lumea lui Creangă” – meșter popular Ionela Lungu

Ora 17.00 – Teatrul B. P. Hașdeu din Cahul – Republica Moldova, va aduce pe scena mare a Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ, cel mai frumos periplu al operei Amintiri din Copilărie.

Accesul în sala de spectacole se face pe bază de rezervare , în limita locurilor disponibile.

Relații la tel: 0746317548

Vineri, 03 martie 2023

Ora 9.00 – Expoziție „Candele vii – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane” – artist plastic Aida Șușter Boțan

Ora 17.00 – Concert de deschidere Corala „Bazil Anastasescu” Târgu-Neamț

Conferință literar – religioasă cu preotul Vasile Ioana – moderator Dan Negru.

Publicul este așteptat în număr cât mai mare pentru a retrăi emoțiile copilăriei evocată în opera autobiografică a lui Ion Creangă și pentru a se bucura de o experiență frumoasă în cadrul manifestărilor organizate timp de trei zile la Târgu-Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate