Obiectivul global de valorificare a deșeurilor pentru România în 2024 a crescut! Iată ce trebuie să știi la operator economic  

0

Conform Anexei nr. 5 la Legea nr 249/2015, valorile minime ale obiectivelor de valorificare şi, evident, de reciclare a deșeurilor de ambalaje a crescut în anul 2024. Acest lucru înseamnă că România ia în serios noile reglementări, iar operatorii economici care nu le respectă se vor confrunta cu amenzi destul de mari.

Descoperă noile obiective pentru 2024!

România a făcut un pas semnificativ spre gestionarea eficientă a deșeurilor, cu obiectivul global de valorificare crescut la impresionanta cifră de 65 la sută în anul 2024. Această măsură reprezintă un angajament serios în direcția creșterii sustenabilității și a reducerii consecințelor asupra mediului.

Un factor esențial în atingerea acestui obiectiv ambițios îl reprezintă Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului (OIREP). Aceste entități s-au dovedit a fi parteneri strategici esențiali pentru operatorii economici care au obligația de a gestiona și valorifica deșeurile, în special ambalajele, conform prevederilor legislative.

OIREP, așa cum este Eco Synergy, reprezintă o soluție inovatoare prin care operatorii economici pot transfera responsabilitatea colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje către o organizație specializată. Astfel, operatorul economic eliberează propriile resurse și se focalizează pe activitatea principală, în timp ce organizația cu care va colabora preia responsabilitatea logistică și managerială pentru atingerea țintelor impuse de legislație.

În esență, OIREP este un partener dedicat, specializat în implementarea și menținerea unor practici eficiente de gestionare a deșeurilor. Rolul său cheie constă în colectarea adecvată a deșeurilor, transportul lor în mod sustenabil și garantarea procesului de reciclare. Astfel, organizația devine un factor catalizator în procesul de atingere a obiectivelor de valorificare, având capacitatea de a maximiza resursele și a asigura o abordare integrată și sustenabilă.

Alegerea corectă a unei astfel de organizații devine crucială pentru succesul colaborării dintre operatorii economici și entitățile specializate în gestionarea deșeurilor. Transparența este un aspect esențial, întrucât operatorii economici au nevoie de informații clare și accesibile cu privire la modul în care organizația își desfășoară activitățile. De aceea, dacă ești în căutarea unui OIREP de încredere, apelează la ECO Synergy. Acest lucru poate include rapoarte periodice privind cantitățile colectate și reciclate, precum și informații despre destinația finală a deșeurilor.

De asemenea, un OIREP trebuie să fie capabil să îndeplinească obiectivele stabilite în colaborare cu operatorii economici. Acest lucru presupune implementarea unor strategii eficiente de colectare și reciclare, adaptate la specificul fiecărui partener comercial. Prin menținerea unui dialog constant și unei cooperarări strânse, organizația de implementare poate să se alinieze la cerințele și nevoile specifice ale fiecărui operator economic, facilitând astfel succesul comun în atingerea obiectivului global.

În plus, un OIREP eficient nu se limitează doar la gestionarea deșeurilor, ci desfășoară și activități de conștientizare pentru populație. Educația și implicarea comunității sunt cheia pentru a asigura o schimbare durabilă în comportamentul consumatorilor. Prin programe de conștientizare și informare se poate contribui la creșterea gradului de reciclare și la adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Așadar, dacă nu ai făcut încă un parteneriat cu un OIREP și știi faptul că afacerea ta produce ambalaje sau deșeuri este indicat să nu mai pierzi timpul și să acționezi! Ia în considerare informațiile de mai sus și alege o organizație potrivită pentru nevoile tale!

Sursă foto: Unsplash.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate