Oamenii de știință au reconstituit viața unei tinere după conținutul unui sicriu vechi de peste 3.400 ani

0

În 1921, arheologii care excavau în apropierea unui sat danez din Egtved, au dezgropat un sicriu din stejar vechi de 3.400 de ani, care conținea rămășițele unei tinere de rang înalt din epoca de Bronz, cu vârsta între 16 și 18 ani. Ei au numit-o fata din Egtved. Deși niciun os nu a supraviețuit din cauza mediului parțial acid și umed din sicriu, totuși părul, smalțul dinților, unghiile și părți din creier și piele au rămas intacte. Ea a fost îngropată în haine din lână, incluzând o bluză și o fustă scurtă și avea o cataramă din bronz, care simbolizează soarele. Probabil a fost o preoteasă dintr-un cult nordic care venera soarele. Și, lângă capul ei, era o cutie mică care conținea rămășițele incinerate ale unui copil de 5 sau 6 ani.

TOP ScalpHair

Acum, cu ajutorul unor analize biomoleculare și biogeochimice, o echipă condusă de Karin Frei, de la Muzeul Național din Danemarca, a reușit să determine originea fetei din Egtved și să pună cap la cap anumite detalii legate de viața ei. Lucrarea a fost publicată în Scientific Reports, săptămâna aceasta.

Elementul stronțiu există în scoarța pământului, și cantitatea acestuia variază în funcție de geologia zonei. Plantele, animalele și oamenii absorb stronțiu din apa pe care o beau (și plantele și animalele pe care le consumă), facând din acest element un fel de GPS. Pe baza rapoartelor privind izotopii de stronțiu din smalțul unui molar al maxilarului inferior și din materialele din care erau confecționate hainele, fata din Egtved se pare că provine din afara peninsulei Jutland din Danemarca de azi. Firele de lână și piele de bovină din hainele în care a fost îngropată, proveneau probabil din Schwarzwald, sau Pădurea Neagră, în partea de sud-vest a Germaniei, la 800 kilometri sud de Egtved.

Echipa a analizat izotopii de stronțiu din părul ei, care era de 23 cm (9 inci) lungime, ca un fel de imortalizare a deplasărilor ei în ultimele 23 luni din viață. Ea a călătorit înainte și înapoi pe distanțe mari, în acest timp, petrecând mai multe luni departe de Egtved înainte de a reveni, cam cu o lună înainte de moartea ei.

În plus, părul eMIDDLE COFFINi, de asemenea, a relevat faptul că ea a avut un regim alimentar variat, cu perioade în care aportul de proteine era redus. De asemenea, ei au reușit să extragă ADN-ul din părul ei, dar a fost în cea mai mare parte inutilizabil din cauza mediului acid în care a fost îngropată..

„În epoca bronzului în Europa de Vest, Germania de Sud și Danemarca au fost cele două centre dominante de putere”, spune co-autorul studiului Kristian Kristiansen de la Universitatea din Gothenburg. „Cred că fata din Egtved provenea din Germania de Sud, și a fost dată în căsătorie unui bărbat din Iutlanda, astfel încât să creeze o alianță între două familii puternice. „

Ea a fost înmormântată într-o zi de vară în anul 1370 î.Hr..

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate