Oamenii de știință au dezvoltat o enzimă care poate transforma orice grupă de sânge în donor universal

0

Când ajungeți de urgență la spital pentru o transfuzie de sânge, ce se întâmplă în cazul în care nu au grupa de sânge de care aveți nevoie? Este o problemă pe care oamenii de știință au încercat să o rezolve de zeci de ani, și e posibil să fi făcut în sfârșit un progres. Prin modificarea unei enzime de pe antigenii din grupele de sânge A și B, au reușit să obțină tipul donator universal O. Studiul este publicat în Journal of American Chemical Society.

Antigenii A și B sunt zaharuri care sunt transportate la suprafața celulelor roșii din sânge. Diversele combinații ale acestor antigeni – cu celule sanguine având una, toate sau nici unul dintre acești antigeni – dau naștere la cele patru grupe de sânge principale: A, B, AB și O. Aceasta este ceea ce determină ce tip de sânge puteți accepta și cui puteți dona sânge. Deci, în timp ce persoanele care au grupa de sânge O pot dona oricui, deoarece celulele sanguine nu au niciun antigen, toate celelalte grupe pot cauza reacții imune care pot pune viața în pericol în cazul în care sunt donate pacientului greșit.

Ideea de conversie a grupelor de sânge a existat de la 1980, când o echipă din New York a fost în măsură să demonstreze că o enzimă extrasă din boabe de cafea verde a fost capabilă de a elimina antigenii B din celulele roșii din sânge. Studiile clinice au arătat că sângele ar putea fi transfuzat în condiții de siguranță persoanelor cu grupe de sânge diferite. Cu toate acestea, reacția enzimatică a fost pur și simplu mult prea ineficientă, necesitând un volum prea mare la o temperatură prea ridicată pentru a converti toate celulele sanguine pentru a face procesul să funcționeze.

celule-rosii-1024x576

Cu toate acestea, oamenii de știință de la Universitatea din British Columbia au creat o enzimă care ar putea rezolva această problemă. Aceasta funcționează în exact același fel, elimină antigenii problemă, și convertesc grupele de sânge A și B în tipul O. Steve Withers, unul dintre cercetători, explică: „Conceptul nu este nou, dar până acum era nevoie de o cantitate prea mare de enzimă pentru a face să funcționeze încât era imposibil. Acum, eu sunt convins că putem merge mult mai departe. ”

Echipa a creat enzima printr-un proces cunoscut sub numele de „evoluție dirijată”. Aceasta este o metodă de inginerie proteică care se bazează pe selecția naturală și permite unui utilizator să dezvolte o proteină, cum ar fi o enzimă, spre un obiectiv dorit. Începând cu o enzimă originală, omul de știință a introdus mutații în gena care o codifică. Prin selectarea mutanților care au fost cei mai eficienți în eliminarea antigenilor, și repetând procesul iar și iar, cercetătorii au fost capabili de a face enzima de 170 de ori mai eficientă de-a lungul a cinci generații.

„Am produs o enzimă mutant care este foarte eficientă la eliminarea zaharurilor din sângele de tip A și B, si este mult mai eficientă la eliminarea subtipurilor de antigen A cu care enzima părinte se luptă”, a declarat David Kwan, autorul principal al studiului, de la Departamentului de Chimie.

Munca lor, cu toate acestea, nu s-a terminat. În timp ce enzima a fost capabilă de a elimina marea majoritate a antigenilor din grupele de sânge A și B, totuși nu a fost capabilă de a-i elimina pe toți. Deoarece sistemul imunitar este incredibil de sensibil la grupele de sânge – atât de mult încât chiar și în cantități mici reziduale de antigen poate declanșa un răspuns imun – oamenii de știință trebuie mai întâi să se asigure că absolut toți antigenii sunt eliminați.

Sursa: www.iflscience.com.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate