O spadă pentru un războinic

În Europa, epoca bronzului a reprezentat un moment de afirmare a castei războinicilor. Sabia, sulița, pumnalul, scutul și armura sunt piese care definesc războinicul acestei perioade și care îl însoțesc atât în luptă, cât și în „viața de apoi”. Iscusit în mânuirea acestor arme și în artSabia Piatra Soimuluia războiului, luptătorul acestei perioade devine, alături de echipamentul său, o emblemă pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Printre piesele de patrimoniu excepțional pe care Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț le adăpostește se numără o spadă din epoca bronzului, descoperită la Piatra Șoimului, nu departe de așezarea din aceeași perioadă.

După mai mult de trei milenii și jumătate, timp în care a stat „ascunsă”, spada este corodată și verde, lipsindu-i strălucirea orbitoare pe care o avea altădată. Această armă, utilizată deopotrivă pentru tăiat și împuns, a fost realizată pentru a fi mânuită cu o singură mână, iar mânerul mic și garda pronunțată permiteau lovituri precise și mișcări ușor de controlat. Prin forma zveltă, tăișul ascuțit și echilibrul dintre lamă și mâner, aspecte care o făceau ușor de utilizat, această spadă a reprezentat o armă de temut în acea perioadă.

Decorul, păstrat în mare parte, gradul scăzut de uzură și comparația cu alte piese asemănătoare ne sugerează faptul că spada de la Piatra Șoimului era apanajul clasei conducătoare. Pentru liderul comunității de la Piatra Șoimului această armă a reprezentat un simbol al statutului pe care acesta îl avea în societatea războinică a epocii bronzului și aliatul cel mai fidel în luptă.

Această piesă de expoziție pe care o vedem astăzi, „îmbătrânită” după secolele în care a fost scoasă din uz, a reprezentat, în același timp, o emblemă și o armă de temut. Asemenea celor cunoscute din legende și pierdute în negura timpului, spada de la Piatra Șoimului are povestea ei, despre un lider militar și conflictele la care acesta a participat. Ne-ar dezvălui din tainele sale dacă ar putea să vorbească …

Alexandru Gafincu

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate