O femeie din patru a fost victimă a violenței domestice cel puțin o dată în viață!

4

Luni, 25 Noiembrie 2013, pentru a marca Ziua Internațională împotriva Violenței asupra Femeilor, Asociația Transcena, în parteneriat cu Fundația Sensiblu, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Front, Centrul Filia, Asociația Anais, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Artemis Cluj, Asociația ALEG și Institutul Est European De Sănătate a Reproducerii, vă invită la Memorialul femeilor omorâte de violențele din familie, care va avea loc începând cu ora 18.30 în Piața Unirii, lângă Unirea Shopping Center, zona Splai, concomitent cu evenimente similare din alte oraşe din ţară.
Conform datelor Consiliului Europei şi ale Comisiei Europene, o femeie din patru este victimă a violenţei domestice la un moment dat în viaţă, iar între 6% şi 10% din populaţia feminină a Europei este afectată de violenţa domestică în decursul unui an. România nu face excepție!
Între anii 2004 și 2012, peste 940 de persoane și-au pierdut viața din cauza conflictelor în familie, asta însemnând o persoană la fiecare 3 zile!
In 2012 a fost introdus in lege ordinul de protectie care interzice agresorului sa se apropie de victimă, măsură menită să salveze vieți. În primele 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, mai puțin de jumătate din cererile pentru ordin de protecție fuseseră acceptate, deși au fost peste 86 000 de solicitări de intervenție în cazuri de agresiuni în familie la serviciul 112.
”Victimele se confruntă în continuare cu multe probleme. Cel mai important aspect este capacitatea limitata a sistemului de a asigura protecția femeilor agresate de partener. Din păcate, femeile care decid să își părăsească partenerul agresiv au la dispoziție un număr insuficient de locuri în adăposturile publice și private din țară, sub media europeană de 1 loc la 10 000 locuitori, iar în 14 județe nu există niciun centru în care să se refugieze pe o perioadă mai mare de timp”, a spus Mihaela Săsărman, președinta Asociației Transcena.
Cristina Horia, directoarea executivă a Fundației Sensiblu, a declarat: ”Atât timp cât atitudinea noastră va fi una de toleranță față de violența domestică, femeile vor continua să moară. Avem nevoie de sisteme funcționale, eficiente și de intransigență față de acest fenomen. Femeile trebuie să fie în siguranță în propriile lor familii și au nevoie să știe că sistemul le poate proteja!”
Evenimentul din 25 Noiembrie marchează debutul Campaniei pentru Siguranța Femeii în Familie, coordonată de organizațiile mai sus menționate. Prin formarea unui lanț uman, organizatorii doresc să comemoreze femeile care și-au pierdut viața în urma agresiunilor partenerului și să atragă atenția autorităților asupra unor probleme care, nesoluționate corespunzător, duc la pierderi de vieți omenești. Femeile sunt cele care plătesc pentru disfuncționalitățile sistemului, iar prețul este viața lor!
* * *
Asociația Transcena este o organizație non-guvernamentala inființata in 2001. A derulat proiecte in domeniul prevenirii violenței domestice/violenței in familie incepand din 2002 și campanii pentru modificarea legislației in domeniu. Este coordonatorul proiectului „Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea nr. 217/2003 republicată, în special a ordinului de protecție”.
Fundația Sensiblu este o fundație corporativă înființată în anul 2002 de Sensiblu, cel mai mare lanț de farmacii din România. De la începutul activității, Fundația Sensiblu s-a implicat în susținerea femeilor și copiilor victime ale violenței domestice prin serviciile gratuite de consiliere socială, psihologică li juridică și cazarea în adăpostul temporar. Din anul 2002, peste 3500 de femei și copii victime ale violenței domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, și peste 120 de persoane au fost găzduite în adăpost. Fundația Sensiblu este acreditată conform legii ca furnizor de servicii sociale.
GRADO – Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului este o organizație neguvernamentală înființată în anul 1994. A derulat proiecte în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie începând din anul 1998 și campanii pentru modificării legislației în domeniu.Asociația a mai derulat proiecte în domeniul reformei justiției, educației civice și al protecției grupurilor vulnerabile.
Pentru mai multe detalii, contactaţi:
Fundaţia Sensiblu
Cristina Horia, Director Executiv
0726 301 331
[email protected]
Asociația Transcena
Mihaela Săsărman, Președinte
0723 300 403
[email protected]

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    Ma gandisem sa scriu despre comportamentul atavic al multor masculi si sa-l pun pe seama ignorantei si a lipsei de caracter a unora. Violenta conjugala se intalneste cu prisosinta in special in mediile, unde lipsa de cultura e predominanta. In mediul rural, acolo unde, stapanu-si loveste vita de povara, cainele, considerandu-le ca proprietati intrinseci ale gospodariei sale. Atunci cand ii comanda calului si acesta „nu vrea” sa execute, ia parul sau biciul si loveste, pana cand animalul speriat, se supune. Tot in mediul rural, exista o vorba : „femeia nebatuta, ii ca moara neferecata”. De aici si pana la a-si lovi sotia sau prietena, drumul e scurt. Consumul de alcool, uneori al amandurora, duce iar la manifestari violente. In situatia asta, de multe ori, femeia „prinde coraj” si se bate cu „betivul”de barbat-su in parte. Din pacate, pledoaria mea, pro ignoranta, mi-a fost contrazisa de cazul tipului din Vrancea, care si-a omorat sotia si un fiu in America. Omul, e (era) inginer. Cu studii superioare si deci, educat. O fi ceva, in codul genetic al Romanilor. (?)

    1. feraru marcel spune

      Acum, daca-mi permiteti, o sa va spun o gluma, „pe subiect”. Un tigan, e chemat in judecata de nevasta-sa, pentru c-o lovea permanent peste gura. Judecatorul, om intelept, il sfatuieste : Mai baiatule, si eu is insurat si eu ma mai cert cu femeia, da’ nu-i dau mai, peste gura niciodata. Asa, o palma doua la fund si gata. Ai inteles ? Apoi, onorata instanta, sotia matale, poate-i rea de cur. A mea-i rea de gura.

    2. feraru marcel spune

      Adaugati dupa Romanilor, a Romancelor?

      1. feraru marcel spune

        Valentin, Cristina Daniela, Profa, Prostu satulu de la Biertan, Anonima, tu n-ai nimic de comentat ? Da-ne o Mo(n)stra de intelighentie caracteristica celor cu multiple personalitati. Ori chisr sunteti 5 si postati din acelasi birou al aceluiasi cotidian ? Zic si eu, asa si jalea ma cuprinde. Cam multi maica, cam multi si lipsiti de talent. Adica, IOC, cat cuprinde. Someri, v-ar sta mult mai bine. Sau lucratori la Nana……la Ioana. Al vostru pretin sincer Marcellus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate