O biserică veche de 1.500 de ani descoperită în apropierea autostrăzii principale din Israel

0

Muncitorii care lucrau la autostrada principală dintre Ierusalim și Tel Aviv au dat peste rămășițele unei biserici vechi de 1.500 de ani, au declarat miercuri oficiali israelieni.

Aflată la intrarea în Abu Gosh, un sat aflat la 8 mile vest de Ierusalim, biserica a aparținut unei stații rutiere din perioada bizantină care oferea relaxare spirituală și materială celor care călătoreau între Ierusalim și câmpia de coastă.

”De-a lungul acestui drum, alte așezări și stații rutiere au fost descoperite anterior, care au servit celor care călătoreau pe această rută în antichitate,” afirmă Annette Nagar, director de excavare în numele Autorității privind Antichitățile din Israel.

Măsurând în jur de 52 picioare în lungime, biserica avea o podea din mozaic alb și o capelă laterală de 21 picioare lungime și 11 picioare lățime.

O cristelniță în forma unui trifoi cu patru foi, simbolizând crucea, a fost găsită în colțul de nord al capelei.dnews-files-2015-06-1500-year-old-church-found-near-Israel-highway-150610-jpg

Fragmente de tencuială de culoare roșie sugerează faptul că pereții bisericii au fost decorați cu fresce.

Alături de biserică, arheologii au găsit camere care au fost, probabil, folosite pentru locuit și pentru depozitare. Una dintre ele a conținut o cantitate mare de plăci ceramice.

Sit-ul a avut o sursă de apă și probabil a fost mărturie a unei activități intense, după cum arată numeroasele descoperiri care includ: lămpi cu ulei, monede, vase speciale de sticlă, fragmente de marmură și scoici.

„Stația rutieră a încetat să fie utilizată la sfârșitul perioadei bizantine, deși drumul lângă care a fost construit a fost reconstruit și a continuat să fie în uz până în timpurile moderne”, a spus Nagar.

Stația rutieră și rămășițele bisericești vor dispărea în curând din vedere. Arheologul Pablo Betzer afirmă că s-a luat decizia „de a se acoperi sit-ul, pentru a se păstra pentru generațiile viitoare.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate