Numărătoarea de iarnă a păsărilor de pe lacurile Pângărați, Vaduri, Bâtca Doamnei și de pe râul Siret – Neamț (FOTO)

1

La începutul fiecărui an, în perioada 10 – 20 ianuarie, are loc Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, cunoscută sub numele de MidWinter. Acest recensământ este parte a unui program internațional, coordonat la nivel global de Wetlands International, iar în România de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus și are drept scop observarea tendințelor populaționale la nivel local, national și internațional astfel încât șă se poată interveni cu măsuri de conservare, în cazul în care unele specii prezintă declinuri numerice.

În data de 12 și 13 ianuarie am participat și noi împreună cu doamna Conferențiar Doctor Carmen Gache, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, la recensământul păsărilor de pe lacurile Pângărați, Vaduri și Bâtca Doamnei și de pe râul Siret.

În aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0125 Lacurile Vaduri și Pângărați am observat 4252 păsări, aparținând la 28 de specii. Au fost observate 1522 exemplare de lebădă de vară (Cygnus olor), 229 lebede de iarnă (Cygnus cygnus) și 1594 de exemplare din diferite specii de rate ( rața mare, rața mica, rața sunătoare, rața sulițar…).

Râul Siret era acoperit pe alocuri de un pod de gheață, astfel încât păsările acvatice erau concentrate în porțiunile neînghețate. În ROSPA0072 Lunca Siretului Mijlociu au fost observate aproximativ 4826 de păsări, din care 2645 păsări acvatice (dominant fiind rața mare). De asemenea, s-a observat o concentrare mare de păsări răpitoare de zi (60 de exemplare) și de sturzi (1120 de exemplare).

Au fost două zile pline de surprize, fiind observate exemplare ale unor specii oaspeți de vară, în zona noastră: codroș de munte ( pe Siret), rața pestriță ( pe lacul Bâtca Doamnei) și porumbelul gulerat ( pe lacul Vaduri).

transmit reprezentanții Ariilor Naturale Protejate Neamț.
telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Mircea spune

    Mai sunt în zona Vaduri câteva exemplare de pescăruș albastru, pe care le observ de câțiva ani. Când este apa limpede plonjează în apă după peștișori, așteptând uneori zeci de minute până apare prada.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate