Nu uitați ca să nu vă panicați

În data de 13.10.2015 la ora 09.45 la nivelul județului Neamț se va introduce semnalul ALARMA LA DEZASTRE compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele (durata totală de 2 minute). Semnalul va fi emis de sirenele electrice și electronice aflate în proprietatea autorităților publice locale.
La ora 10.00 se va introduce semnalul INCETAREA ALARMEI care se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Exercițiul de alarmare are rolul de a reduce riscul dezastrelor prin exersarea la locul de muncă a evacuării în cazul producerii unei situații de urgență și de a recapitula principalele reguli de comportare pe timpul și după producerea unui cutremur.

REGULI GENERALE DE COMPORTAMENT ÎN CAZ DE CUTREMUR

  • În cazul în care se declanșează un cutremur,  păstraţi-vă calmul și liniștiţi persoanele din jur
  • Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri, nu  ieșiţi, și nu fugiţi pe scări ! Nu utilizaţi liftul !
  • Protejaţi-vă sub tocul ușii ..
  • …sub o grindă, lângă un perete de rezistență..
  • …sau adoptaţi o poziţie ghemuit, acoperit și  susţinut de un obiect solid.

Comportament după cutremur

EVACUAREA DIN CLĂDIRI 
Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire  trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor  tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în  lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi  groase, etc.).
Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru  deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea  geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi  evacuarea prin golul astfel creat. 
PERSOANELE RĂNITE 
În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse şi să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mişcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor  sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare. De asemenea, persoanele în putere  trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi să acorde tot sprijinul echipelor de salvare. 
UTILIZAREA TELEFOANELOR
Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.  
VERIFICAREA INSTALAȚIILOR
Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure,  trebuie verificată starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în  care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală şi anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea, nu trebuie  folosit focul.
Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă şi nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere  de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţi persoanele şi adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cu specialişti  şi unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane. 
    PERSOANELE RĂMASE BLOCATE
Experienţa cutremurelor precedente a dovedit că este util ca oamenii să aibă  cunoştinţe necesare supravieţuirii până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul  unei situaţii extreme în care, de exemplu, aceştia sunt surprinşi sub dărâmături,  mobilier răsturnat sau într-o cameră/incintă (ascensor, etc.) blocată, prin  înţepenirea uşilor sau din alte cauze.O variantă clasică de comunicare cu  personalul specializat care intervine pentru deblocare şi salvare, este să se bată, la  intervale regulate, cu un obiect tare în conducte învecinate sau în pereţii incintei,  până la stabilirea unui contact verbal între victimă şi salvatori.
Persoanele aflate în astfel de situaţii de criză trebuie să evite contorizarea  timpului scurs până la salvare, deoarece, în astfel de condiţii, deşi timpul pare  nesfârşit, corpul uman îşi mobilizează resurse nebănuite pentru a trece peste o  perioadă critică. În acest mod se explică rezistenţa de sute de ore în condiţii de  blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile. 
INFORMAȚIILE OFICIALE 
Nu trebuie luate în considerare zvonurile care apar frecvent imediat după seisme, chiar dacă aparent sunt vehiculate de aşa-zişi specialişti. Trebuie  urmărite anunţurilor făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale şi sfaturile de acţiune imediată ale  serviciilor de urgenţă.
afis_13_octombrie_2015

- Apreciază pagina -

1 Comentariu
  1. FLORIN spune

    DOM le daca nu sunt culmea astia de la ISU , la 10 fara un sfert fac ei ALARME, pai bine mai oamenilor da la cei care au fost la CLUBURI v ati GANDIT , vreti sa le STRICATI somnul , Ce DEZASTRU mai MARE poate fi decat daca se intamlpa ceva cu CLUBUL , cu FACEBOOKUL , netu, astea sunt adevarate DEZASTRE ,in rest BISTRITA va curge tot ca acum, PIETRICICA , COZLA , CERNEGURA, raman tot unde sunt si acum , CUEJDIU la fel , DEZASTRU e in VIATA si SOCIETATEA noastra ,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate