NOUL COD AL INSOLVENTEI

0

Noul cod al insolventei, publicat in Monitorul Oficial nr 620 din 4 Octombrie 2013, a fost conceput pentru a combate evaziunea fiscala si pentru a descuraja firmele sa apeleze la aceasta posibilitate, in scopul de a evita plata impozitelor si taxelor, precum si a datoriilor catre creditori. Insa ramane marea problema a companiilor care au declarat insolventa din motive obiective si care, odata cu noul cod, sunt obligate sa isi revina in cel mult un an.

Conform noului cod, sunt excluse de la aceasta procedura profesiile libere. Noile reglementari se adreseaza societatilor comerciale, profesionistilor persoane fizice supuse obligatiei de inmatriculare la Registrul Comertului, membrilor intreprinderii familiale.

Noul cod al insolventei aduce o modificare importanta prin modificarea sumei de la care creditorul poate introduce cererea de deschidere a insolventei impotriva debitorului, aceasta fiind de 40.000 lei.

In timp ce in vechea Lege a insolventei, creditorii urmau sa isi primeasca drepturile dupa intocmirea tabelului definitiv al creantelor, pe timpul insolventei fiind interzise orice fel de executari silite, in noul Cod al insolventei se reglementeaza ca ultimul creditor venit este primul servit in detrimentul celor vechi, care ar avea datorii istorice.

O modificare foarte importanta permite creditorului curent, care detine împotriva averii debitorului creanţe nascute in perioada de observatie, sa declanseze procedura de executare silita individuala impotriva debitorului, pentru satisfacerea creantelor sale. Astfel, un creditor curent ar putea executa silit societatea debitoare cu prioritate absoluta, chiar si fata de creditorii garantati, care nu ar putea interveni in procedura de executare silita. Creditorul curent primeste suma de bani necesara satisfacerii creantei sale, iar restul creditorilor, inclusiv cei garantati, raman sa imparta diferenta de bani ramasa.

Ordonanta reduce durata aplicarii planului de reorganizare de la trei ani la un an, prevedere care creeaza mari dificultati in procesul de redresare.

Prin noua lege, judecatorul sindic nu mai este obligat să tina seama de solicitarile debitorului sau creditorului introductiv in desemnarea unui anumit practician in insolventa. Acesta poate decide numirea unui administrator judiciar provizoriu, potrivit propriilor convingeri.

Ordonanta, care va intra in vigoare incepand cu 25 octombrie 2013, se aplica tuturor procedurilor în curs, lucru care va destabiliza planurile de reorganizare deja adoptate, care prevad reorganizarea pe o perioada de trei ani si pentru care au fost deja demarate negocieri cu creditorii principali.

Mai multe informatii legate de procedura de insolventa puteti afla citind textul integral al ordonantei: OUG nr 91/2013.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate