Noua clasă socială ,,Bobo”, de la opincă până la șampania socialistă

0

În urmă cu cel mult trei generații, măcar un strămoș de ,,origine sănătoasă” și-a pus amprenta genetică pe majoritatea românilor.

Neologism și acronim, ,,Bobo” descrie o nouă clasă a elitelor burgheze și boeme, cu origine în Europa și SUA (bourgeois-bohème ), termenul câștigându-și notorietatea la Paris.

Nici în România nu este greu să identificăm elite ale căror povești de succes provin din mediul corporatist, iar rebeliunea creativă și aspirațiile către ecologie sunt o sinteză a conștiinței acestora.

Noul etos social românesc „Bobo” este în plină dezvoltare și rămâne de văzut în ce măsură „iluminații” educați, cu vârstă între 30-50 ani vor realiza o fuziune funcțională cu actualul sistem balcanic reformat.

Cum îți dai seama dacă ești un Bourgeois-Bohème?

Atunci când munca intensivă se desfășoară de multe ori în jurul unor pahare de cafe-latte așezate lângă telefoane mobile elegante, iar gândurile duc adeseori la vacanțe exotice și artefacte din Tibet, în timp ce cheltuielile lunare pentru fitness si spa depășesc salariul minim pe economie, cu certitudine te regăsești în șablon.

Orice nouă democrație altoită cu hibrizi populiști îndeamnă să-ți faci vocea auzită, să lupți pentru drepturile tale și să fii solidar.

Inițiativele îngrijorător de ambițioase trebuie privite cu reținere, deoarece nu se poate realiza evoluția socială fără istorie, la fel cum nu poți conduce fără a câștiga alegerile.

Șampania socialistă nu poate fi un Brut veritabil. La fel ca multe dintre măsurile de stânga ce semăna cu spumantul dulce și ieftin.

Dacă mulți politicieni se regăsesc în acest curent, trăind boem și gândind creativ, totodată aspirând cu ambiție burgheză la succesul financiar, cine își va asuma realmente răspunderea problemelor actuale?

Ne transformăm evoluând și uneori ne trezim în realități diferite, dându-ne seama că lucrurile se îmbunătățesc numai prin schimbări.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate