Noi prevederi privind reglementarile contabile de la 1 ianuarie 2014

0

Modificari esentiale care ating nenumarate aspecte din reglementarile contabile au fost efectuate odata cu aprobarea Ordinului MFP nr. 1898/2013 pentru modificarea si completarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul MFP nr. 3055/2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 26 noiembrie 2013..
In primul rand, se modifica felul in care se tine in prezent evidenta contabila a punctelor cadou.
Entitatea contabilizeaza punctele cadou ca o componenta identificabila a tranzactiei in cadrul careia acestea sunt acordate (contul 472 „Venituri inregistrate in avans”/analitic distinct). Suma corespunzatoare punctelor cadou se recunoaste drept venit in momentul in care entitatea isi indeplineste obligatia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei in cadrul careia clientii pot utiliza punctele cadou. Daca se estimeaza ca nivelul cheltuielilor necesare indeplinirii obligatiei de a furniza premiile depaseste contravaloarea primita sau de primit pentru acestea, la data la care clientul le rascumpara, pentru diferenta aferenta entitatea inregistreaza in contabilitate un provizion.
Prin inscrierea acestor puncte cadou in contul 472, punctele cadou sunt inregistrate ca venit in avans si se vor recunoaste drep venit cand entitatea furnizeaza sau cand expira perioada de utilizare a punctelor cadou de catre clienti.
In al doilea rand, se modifica si modalitatea in care acum sunt tratate creantele preluate prin cesionare. In prezent, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor. Odata cu noile modificari, creantele preluate prin cesionare vor fi evidentiate in contabilitate la costul de achizitie, valoarea nominala a acestora fiind urmarita in afara bilantului.
Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 „Debitori diversi” = 462 „Creditori diversi”). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 „Creante preluate prin cesionare”).
In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.
In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 „Alte venituri din exploatare”/analitic distinct) la data incasarii.
De asemenea, in cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta preluata astfel.
Terenurile si cladirile scoase din evidenta contabila isi modifica regimul in ce priveste diferenta din reevaluare.
In cazul terenurilor si cladirilor pentru care s-au primit subventii si au facut obiectul unei cedari partiale, la scoaterea din evidenta a acestora subventia aferenta partii cedate se transfera la venituri, corespunzator valorii contabile a terenurilor, respectiv a cladirilor, scoase din evidenta.
Subventiile guvernamentale capata incepand cu 2014 si alte denumiri (subsidii, alocatii, prime sau transferuri), neputand fi recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor si subventiile vor fi primate.
Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor si subventiile vor fi primite.
Doar primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii subventiei au fost sau vor fi indeplinite.
Contabilitatea proiectelor finantate din subventii se tine distinct, pe fiecare proiect, sursa de finantare, potrivit contractelor incheiate, fara a se intocmi situatii financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.
Din punctul de vedere al contului de profit si pierdere in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor, iar la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor effectuate.
Din punctul de vedere al bilantului creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca. Periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate