Noi date despre eficiența vaccinurilor COVID-19 pe tulpinile din Marea Britanie și Africa de Sud [STUDIU]

0

Un nou studiu al tulpinilor SARS-CoV-2 din Marea Britanie și Africa de Sud arată că vaccinurile actuale și anumiți anticorpi monoclonali ar putea avea o eficiență mai scăzută în neutralizarea acestor variante și că reinfectările ar putea fi mai probabile. Studiul a fost publicat în Nature pe 8 martie 2021.

Predicțiile studiului sunt acum confirmate cu primele rezultate raportate ale vaccinului Novavax, spune autorul principal al studiului, David Ho, MD. Compania a raportat pe 28 ianuarie că vaccinul a fost aproape 90% eficient în studiul companiei din Marea Britanie, însă doar 49,4% în studiul din Africa de Sud, unde majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cauzate de varianta B.1.351.

Studiul nostru și noile date ale studiilor clinice arată că virusul călătorește într-o direcție care îl determină să „păcălească” vaccinurile și terapiile noastre actuale care sunt îndreptate împotriva vârfului viral, spune Ho, directorul Aaron Diamond AIDS Research Center și Clyde’56 și Helen Wu, Profesor de medicină la Universitatea Columbia Vagelos Colegiul Medicilor și Chirurgilor.

Dacă răspândirea agresivă a virusului continuă și se acumulează mutații critice, atunci putem fi condamnați să urmărim continuu SARS-CoV-2 în evoluție, așa cum am făcut și în cazul virusul gripal. Astfel de considerente necesită oprirea transmiterii virusului cât mai repede posibil, prin dublarea măsurilor noastre de protecție și prin accelerarea lansării vaccinului.

După vaccinare, sistemul imunitar răspunde și produce anticorpi care pot neutraliza virusul.

Ho și echipa sa au descoperit că anticorpii din probele de sânge prelevate de la persoanele inoculate cu vaccinul Moderna sau Pfizer au fost mai puțin eficiente în neutralizarea celor două variante, B.1.1.7, care a apărut în septembrie anul trecut în Anglia și B.1.351, care a apărut din Africa de Sud la sfârșitul anului 2020. Față de varianta din Marea Britanie, neutralizarea a scăzut de aproximativ 2 ori, dar față de varianta din Africa de Sud, neutralizarea a scăzut de 6,5 până la 8,5 ori.

Datele din studiul lui Ho despre pierderea activității de neutralizare față de varianta din Africa de Sud sunt îngrijorătoare.

Scăderea activității de neutralizare față de varianta din Africa de Sud este considerabilă și vedem acum, pe baza rezultatelor Novavax, că acest lucru determină o reducere a eficacității protectoare.

Noul studiu nu a examinat încă varianta mai recentă găsită în Brazilia (B.1.1.28), dar având în vedere mutațiile similare între variantele Brazilia și Africa de Sud, Ho spune că varianta Braziliei ar trebui să se comporte similar cu varianta Africii de Sud.

Trebuie să oprim virusul de la replicare și asta înseamnă lansarea mai rapidă a vaccinului și respectarea măsurilor noastre de protecție, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea fizică. Oprirea răspândirii virusului va opri dezvoltarea unor mutații suplimentare.

De asemenea, studiul a constatat că anumiți anticorpi monoclonali utilizați acum pentru a trata pacienții cu COVID ar putea să nu funcționeze împotriva variantei din Africa de Sud.

Mai multe detalii pe sciencedaily, aici – click.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate