Nemțenii care poartă tradițiile românești în Civitavecchia, Italia (IMAGINI)

0

Mihai Motfolea, originar din orașul Roznov, a plecat în Italia la vârsta de 18 ani și e stabilit de 21 de ani în Civitavecchia. Pasiunea lui pentru folclorul românesc l-a determinat să facă parte din grupuri de dansuri populare la Roma și să fie pe scenă cu mari artiști români.

Împreună cu o familie de români din Piatra Șoimului, a pus bazele unui spectacol de datini și obiceiuri de Anul Nou ce are loc în fiecare an în curtea bisericii ortodoxe românești din oraș. Acest spectacol a ajuns la a15-a ediție, în care sunt prezentate dansul măștilor, jocul caprei și al ursului, căiuții de la Borlești etc.

În 2019 a fost și candidat din partea comunității pentru funcția de consilier local la alegerile locale din oraș. Pasiunea lui pentru dansuri populare și îndemnul preotului paroh Ioan Dimulescu l-au făcut să întemeieze un grup de tineri dansatori numit „Jocul din Străbuni”, care a participat la mai multe festivaluri și spectacole românești din Italia.

Acești tineri sunt născuți în Italia și dragostea lor pentru țară și tradițiile strămoșești i-au făcut să preia „ștafeta” de la cei mai mari, ca să ducă mai departe obiceiurile românești.

În luna martie au participat alături de alte grupuri si interpreți români din Italia și de marea artistă Paula Seling la un spectacol dedicat Mărțișorului, organizat de primăria din Santa Marinella.

Pe data de 18 mai, au reprezentat România la un eveniment intitulat „MONDO IN FIERA „( LUMEA ÎN EXPOZIȚIE) organizat de primăria din Civitavecchia, pe faleza din orașul respectiv. La acest eveniment au fost reprezentate dansuri și cântece populare din zona Moldovei, interpretate de doamna Zena Platon și fete din grupul de tineri.

Informații furnizate de Gianina Andrei

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate