Nemtenii se pregatesc serios pentru a lua iarna in piept

0

Pe vremuri, romanii cand se aflau in situatii de criza, dadeau foc la campuri, otraveau fantanile si plecau in paduri. Acum padurile nu mai sunt ale lor si in situatii de criza cara multi cartofi in boxa, monteaza usi metalice si izoleaza termic apartamentele. In cartierele din Piatra Neamt parca se desfasoara un concurs de constructii: toata lumea se pregateste pentru frigul care va veni la iarna si pentru vantul care va bate prin buzunare.

Asta pentru că subvenţiile la căldură dispar, pentru că salariile scad, pentru că grija zilei de mâine e o problemă cronică la români. Se pare că singura soluţie este ca locuinţele să devină adevărate buncăre împotriva exploziei de sărăcie care ameninţă România. Si cum românul deştept îşi face vara sanie şi iarna car, blocurile din Piatra-Neamţ s-au împânzit de schele şi muncitori care lucreză fără nicio măsură de siguranţă, pentru a finaliza izolarea termică a apartamentelor în speranţa că la iarnă se va consuma mai puţină căldură.

O problemă o vor avea şi cei care nu şi-au permis instalarea unei centrale termice de bloc sau apartament, deoarece centralele comune ale blocurilor par să îşi închidă uşile definitiv. În condiţiile în care vara pietrenii nu dispun de apă caldă, criza pare să spună că la iarnă calorierele vor fi reci, la fel de reci ca figurile politicienilor care smulg fără milă 25% din salariile şi aşa mici ale muritorilor de foame. Dacă înainte de ’89 nu aveam ce mânca din lipsă de alimente, în 2010 magazinele mustesc de tone de produse alimentare, însă nu avem cu ce le cumpăra. Este surprinzător cum oamenii încă mai găsesc resurse să investească în reabilitarea termică. Oricum, majoritatea se îndatorează pe ani de zile la bănci pentru aceasta şi ajung să îşi vândă casele  pentru a face faţă la dobânzile usturătoare impuse. Probabil că în România, odată la 20 de ani, cineva trebuie împuşcat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate