Nemțeanul Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, apare într-o nouă înregistrare video

3

iulian-g

 Nemțeanul Iulian Gherguț,  răpit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea teroristă al-Mourabitoune (grupare legată de Al Qaida), a apărut luni într-o nouă inregistrare video. Acesta cere guvernului român să facă tot posibilul pentru eliberarea sa.

În înregistrarea video el poartă o barbă deasă, vorbește o franceză marcată de un accent puternic și afirmă că secvența este înregistrată în 21 septembrie. Iulian Gherguț asigură că starea sănătății sale este bună,  se gândește la familia sa și cere guvernului român să facă totul pentru a fi eliberat, scrie AFP.

Înregistrarea a fost distribuită de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. „În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării”, a menţionat, marţi dimineaţa, MAE, într-o precizare de presă.

Celula de criză interinstituţională ce gestionează situaţia ostaticului român precizează că lansarea unei astfel de înregistrări în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen şi că lucrează în regim de permanenţă la gestionarea situaţiei.

Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”, se  mai arată în comunicatul de presă.

Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit la 4 aprilie 2015 de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Prima înregistare cu Iulian Gherguț a apărut in august 2015. În filmul care durează mai putin de un minut el se adresa directorului societății Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România și Burkina Faso.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. Eusebiu spune

  Este ciudat cum urmarea de pe ceva ceea ce citea..

  1. parere spune

   Evident ca nu a fost lasat sa vorbeasca liber si ca i s-a impus mesajul de transmis..

 2. Cristina Moldovanu spune

  Să vedem cum se vor grăbi! !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate