Neamțul a fost prezent la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului

Cel puțin câțiva nemțeni dintre cei care ziceau că sunt patrioți și vor veni la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului au fost prezenți la cea mai plină manifestare de patriotism din ultimii 30 de ani din România. 
Au fost din Neamț și oameni simpli sau credincioși, preoții de la Blebea, Stejaru, Balțatesti și cu familiile lor plus mulți alții.

Povestea pe scurt:

În urma unor provocări care nu își aveau sensul din partea unor maghiari care au acoperit crucile eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului, românii s-au mobilizat și au decis să vină de Ziua Eroilor să își cinstească morții din acest cimitir.

În loc să se oprească din provocări, maghiarii au găsit de cuviință să pună lanț și lacăte pe poarta cimitirului ca să nu permită accesul românilor. Ajunși la fața locului în număr mare, românii au găsit poarta cimitirului închisă și –  în stilul românesc specific – au ”mutat” poarta cu tot cu lanțuri. S-au înregistrat evenimente minore cu ceva îmbrânceli și vorbe urâte, dar nimic ieșit din comun, fără persoane care să necesite îngrijiri medicale sau intervenții în forță a jandarmilor prezenți.

Depășiți numeric clar, maghiarii prezenți au renunțat la ideea de a face lanț uman să protejeze(?) – nu înțelegem ce – și s-au regrupat în șir indian, părăsind zona.

Probabil unii maghiari se așteptau să facă puțin circ, ca de obicei, crezând că vor veni 10-20 de români, dar, când au văzut marea de români cu steagurile României fluturând, le-a pierit cheful de circ și au plecat. Când a început efectiv evenimentul, maghiarii se retrăseseră și era liniște. Deci nu a fost niciun război interetnic așa cum încearcă unii să spună, ci doar niște contre înainte de evenimentul propriu-zis. Acest lucru poate fi văzut și în filmarea de mai jos.

Principalii vinovați pentru escaladarea acestui conflict sunt unii politicieni și extremiști maghiari, care în loc să facă ceva util etniei lor au pus saci de gunoi pe crucile eroilor români, ceea ce a iritat foarte mult patrioții români. Dacă erau lăsate în pace mormintele eroilor români, cu siguranță românii nici nu ar fi aflat de existența acestui cimitir, dar fiind provocați intenționat și în mod repetat, au venit în număr copleșitor de mare.

După plecarea maghiarilor și începerea evenimentului, românii au ținut o slujbă la care au vorbit cu respect maxim despre eroii maghiari, nu au deranjat niciun mormânt al maghiarilor, ba din contra au pus flori la crucile eroilor maghiari.

Nu suntem deloc de acord cu unele comportamente sălbatice, ca de exemplu ruperea porților cimitirului (deși de contestat, gestul transmite însă un mesaj destul de puternic – românii nu pot fi legați cu lanțuri, oricât ar vrea unii sau alții!) sau alte gesturi nepotrivite făcute de români, dar nici cei care au încuiat cimitirul în care sunt înhumați eroi români nu sunt zdraveni la cap, mai ales că se anunțase deja prezența a zeci de români la slujba de comemorare în cimitir.

În linii mari totul a fost bine, momentul a fost plin de patriotism și de respect față de toți eroii din cimitir, indiferent de etnia lor și cel mai inteligent lucru făcut a fost acela că maghiarii nu au mai insistat în a bloca intrarea în cimitir și nu au escaladat un conflict inutil.

De departe, acest eveniment a adunat patrioții împătimiți din toată țara, oamenii venind de la sute de kilometri pentru a da cel mai puternic semnal că nu e bine să facă nimeni ”glume” cu cei care au murit pentru această țară. 

Iosub Robert

- Apreciază pagina -

4 Comentarii
 1. Cornel spune

  LA o Adică , Cineva Acolo in Clip , face o URARE de Bine cu Trimitire la ZEI și Mame , Așa e ,când ești prea Moale decât ,, mămăliga,, și pentru a Nu fi catalogat ca Extremism , dam și un Exemplu ; CUM de Tot în jud HR in com TULGHEȘ , chiar în centrul Ei poate fi arborat pe. un stâlp ,, catarg ,, un Drapel Românesc de o mărime considerabilă , fara nici un fel de Problema , Nu vandalizat , mâzgălit ori sloganuri prin preajmă , in magazin , târg Duminică ,de te duci ,ești servit se adresează în Românește cu accent specific , fara să Te Rogi pentru asta . Ei după vorbesc între Ei in maghiara , E treaba Lor .DAR nu sunt disensiuni , Probleme și cum se știe e tot. in HR , la limita fiind localitatea BRADU jud Neamț .Ei CUM de aici e OK și la câțiva kilometri încolo e TENSIUNE ? Indusă , dați va cu Părerea fiecare in parte !

 2. Andrei spune

  AJUNGE ! Prea am pierdut bucăți din țară fără să facem nimic, decât stând în genunchi !

 3. ALUPULUI RUS CONSTANTIN spune

  ERA DE ASTEPTAT CONFLICTUL AVÂND ÎN VEDERE CĂ , PRIN VOTURILE AŞA ZISEI DIASPORE (adică a SERVICIILOR) ŢARA NU MAI I ESTE CONDUSĂ DE ROMÂNI !
  ŞI APOI, ÎN CE ŢARĂ DIN EUROPA EXISTĂ ŞCOLI ÎN LIMBA FIECĂREI MINORITĂŢI ?!
  DAR VINOVAŢI SUNT ROMANII PENTRU CA AU ACORDAT DREPTURI MULT MAI MARI MINORITĂŢILOR DECÂT ROMANILOR. ŞI ACEASTA LA PRESIUNEA PARTIDELOR DE OPOZIŢIE , MAI BINE Z

  IS al P.N.L. !!!

 4. MINODORA spune

  Cinste celor care au facut un asemenea efort si au ajuns acolo.Rușine celor care au vrut sa îngrădească această sarbatoare transformând-o în BALAMUC.O dovadă că nu cunosc istoria si nu prea au fost pe la școală, eroii nu au culoare politică.Toți au luptat să avem o tară liberă, să avem drepturi și să fim independenți, nu au ținut cont de naționalitate, sângele avea aceeiași culoare ,,ROȘIE”.IMPRESIA CEA MAI IZBITOARE INSA A FOST ,, CALEA DE ACCES „, catre acest cimitir , oare nu se putea face mai mult ?, este DEZASTRUOS”, multi dintre acesti oameni au riscat pe asa vreme si asa DRUM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate