NEAMȚ: Ursul blocat în gard a fost eliberat fără tranchilizante, pentru că… nu erau disponibile

1

Astăzi a fost semnalată prezența unui urs în comuna Bicaz Chei. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din comuna Bicaz Chei. Potrivit ZiarBicaz.ro, ursul a rămas blocat într-un gard, iar forțele de intervenție au gestionat situația. – click aici pentru știrea inițială.

ATENȚIE! URS PERICULOS. A fost semnalată prezența unui urs în comuna Bicaz Chei, sat Bicaz Chei (zona concasoare). Luați măsuri de protecție, evitați deplasările. Nu vă apropiați de animale. Nu vă expuneți la pericole.se arăta în mesajul RO ALERT transmis de ISU NEAMȚ.


Evenimentul s-a produs la limita cu fondul forestier, iar autoritățile s-au confruntat cu o problemă: lipsa tranchilizantelor pentru ursul care ar cântări circa 300 de kilograme.

Am reușit să îl eliberăm cu ajutorul șefului de la Vânătoare. Cu niște clești de sârmă mai lungi. Ursul era aprope mort, dacă mai rămânea câteva minute, murea. Așa că am decis să riscăm. L-am eliberat, am tăiat tot ce era în jurul lui, și a plecat liniștit în pădure. Nu am avut la dispoziție tranchilizant. Dura foarte mult până venea Bacăul sau cei care aveau așa ceva în dotare pentru urși.”, a declarat, pentru Antena 3, Primarul Gheorghe Oniga.

Sursa citată mai precizează că ar fi vorba despre același urs care a fost alungat în pădure de țipetele unei adolescente de 16 ani, în urmă cu câteva zile.

Citește și: Bicaz-Chei: Urs speriat și alungat în pădure de țipetele unei adolescente (FOTO)

Pe 21 iulie, Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență referitoare la „metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun”. Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.


1 Comentariu
  1. Mihai spune

    Nu cred ca problema au fost tranchilizantele findca se folosesc aceleasi substante ca in operatiile veterinere domenstice . Ketamina , Domosedan, Antisedan, Xilazin etc …nimic special. Problema este ca Domnii primari nu se sinchisesc sa inchee contractele de asistenta conform ordinului iar vigilentului Dom Prefect i se filfiie de asta mai ales ca pe valea muntelui is cam primari de-a lui. Fara incheerea acestui contract orice actiune care implica tranchilizarea sau eutanasierea este considerata fapta penala. De curioziotate intrevbati care din primariile cu probleme fracvente au incheiat aceste contracte de asistente pentru intravilan (Oras Bicaz, Bicaz Ardelean, Bicaz Chei , Damuc, Ceahlau, Grinties, Borca )

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate