Neamț Music Festival: JEANS CONCERT, întâlnirea dintre clasic și jazz

0

Cea de-a doua zi a NEAMŢ MUSIC FESTIVAL a programat vineri, 13 septembrie, la Rubik Hub (Ştrandul Tineretului) evenimentul denumit JEANS CONCERT.

Concertul a fost oferit cu suportul Rubik Hub pentru a celebra întâlnirea gândirii de tip antreprenorial cu energia creativă a artelor.

Pe scenă au urcat talentații pianişti Pietro Bonfilio și Omri Mor.

În prima parte, denumită CLASIC, a evoluat Pietro Bonfilio care a interpretat lucrări compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Dmitry Kabalevsky, Maurice Ravel și Pierre Audiger. În cea de-a doua parte, denumită JAZZ, pianul a aparținut lui Omri Mor, programul său cuprinzând piese precum: „Jazz standards”, „Caravane”, „Someone Watch Over Me” și „Love for Scale”.

Fotografii realizate pentru Neamț Music Festival, oferite de Organizația pentru Excelență, TU – ACTIV

După dualitatea sensibilă și senzuală a întâlnirii dintre clasic și jazz, pianul de la NEAMŢ MUSIC FESTIVAL a luat drumul Cetății Neamțului, pentru o seară „ Jazz on the Rocks”.

*****

PIETRO BONFILIOA absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano și a obținut diploma de master la Conservatorul Regal din Scoția. În timpul studiilor, a avut șansa de a-și aprofunda educația muzicală cu muzicieni renumiți precum Vincenzo Balzani, Victor Sangiorgio, Jean-Marc Luisada, Michele Campanella, Giuseppe Andaloro și Lang Lang.Pietro concertează în mod regulat în Italia și în străinătate. A avut apariții în SUA (Carnegie Hall din New York, NYU si Universitatea Cornell din Ithaca), Londra (Pușkin Casa), în diferite orașe din Suedia, Luxemburg (Conservatoire de la Ville), Scoția (Stevenson Hall și în Concertul Regal Hall of Glasgow), Honk Kong (Teatrul Tineretului), România (Neamț Piano Festival), Mexic (Centro Bicentenario Cultural în Mexico City), Cambodgia (Phnom Penh Piano Festival Meta House), Tailanda (Piano Festival Bangkok, Siam Ratchada Auditorium), Turcia (sala Milli Reasurans).Pe parcursul anilor de studiu, Pietro a câștigat mai multe competiții, precum: Marele Premiu la Ibla, ediția XXV, ediția a XII-a a competiției internaționale Monterosa Kaway, ediția a XX-a a concursului Riviera della Versilia care a avut loc la Viareggio, ediția a II-a concursului Agimus a avut loc la Florența, Ediția XI a concursului național Riviera Etrusca, care a avut loc la Livorno, ediția a VI-a a competiției Lissonum Young Performers, care a avut loc la Milano și ediția a IX-a a concursului internațional New Horizons desfășurat la Arezzo.Cele mai importante ziare și reviste musicale italiene, cum ar fi Corriere della Sera, La Repubblica, La Nazione, Amadeus și Suonare News, i-au oferit recenzii strălucitoare, iar RAI TV News (TG1) l-au intervievat. A cântat live de mai multe ori pentru Serviciul Național Radio Rai 3 și Radio Classica.


OMRI MORE ste pianist, compozitor și aranjor. Repertoriul său muzical se întindede la muzica clasică și jazz, la muzică arabo-andaluză. Concertează frecvent cu trio-ul basistului Avishai Cohen și, recent, a lansat albumul său de debut, “It’s About Time!”.Născut în Israel în 1983, Omri a început să învețe pianul la vârsta de șapte ani reușind să reproducă melodii favorite, urmând să ia primele lecții la vârsta de unsprezece ani. Inițial, antrenamentul său muzical a constat în experimentarea proprie, chiar și a celor mai complicate partituri precum sonatele lui Beethoven. În jurul vârstei de paisprezece ani, Omri a întâlnit trei influențe muzicale majore. A început să studieze muzica clasică sub îndrumarea profesorului Benjamin Oren. Aproape simultan, s-a alăturat clasei saxofonistului și educatorului de muzică jazz, Arnie Lawrence. În decurs de un an, Lawrence l-a invitat pe Omri să i se alăture într-un concert săptămânal la o cafenea locală. În timp ce Omri și-a continuat educația clasică și de jazz, el s-a întâlnit cu cântărețul și multi-instrumentalistul Nino Bitton, un maestru al stilurilor Arabo-Andaluz și a stilului algerian Chaâbi. Omri urma să-l viziteze pe Nino zilnic pentru lecții care începeau după-amiază și se puteau întinde până dimineața devereme. De îndată ce a acoperit repertoriul, Omri s-a alăturat trupei lui Nino, interpretând și înregistrând alături de el.Albumul de debut al lui Omri Mor, “Este timpul!”, vine într-un moment în care limbajul său muzical unic este în forță. Compozițiile pline de expresivitate sunt îmbogățite de diversitatea referințelor muzicale și de virtuozitatea performativă. Alături de el, în album, sunt prezentate și cateva dintre cele mai importante personaje muzicale de pe scena muzicală de astăzi: basistul Avishai Cohen, bateristul Karim Ziad, basistul Michel Alibo, bateristul Donald Kontomanou si Maâlem Abdelkébir Merchane.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate