Neamț – județul unde este legal să tai copaci, dar este ilegal să-i scoți din pădure

63

În materie de ras păduri, județul Neamț este în continuare în topul județelor unde lucrurile au luat-o razna de tot. Din tot lanțul prin care trece lemnul de la tăiatul din padure și până ce ajunge produs finit, cel puțin una dintre verigi se deasfășoară în ilegalitate.defrisari-neamt
Cel mai ciudat fenomen se întâmplă pe raza Ocolului Silvic Poiana Teiului, dar si în multe alte ocoale situația este similară. Autoritățile silvice dau autorizații pentru tăiat pădurea, dar fără să țină cont de faptul că cei care o exploatează nu au pe unde transporta legal lemnul, deoarece pe oriunde ar lua-o au limite de tonaj ce nu le permit să transporte legal decât câte unul sau doi bușteni. Mai pe româneste, cei care au exploatarea forestieră au voie să taie lemnul, dar nu au voie să îl scoată din pădure.
Este lesne de înțeles că de aici încolo transportul lemnului nu se poate face decât ilegal, iar cei care nu au îngeri păzitori unde să cotizeze serios cad în păcat și sunt amendați cu zeci de milioane. Și uite așa apar în zonele de munte din Neamț, pe la oamenii legii sau cei care se ocupă de zona silvică vile cât niște blocuri, mașini de lux și multe alte minunății.
Discutând cu cei de la Ocol am înțeles că legea nu-i obligă să dea autorizații în funcție de posibilitatea reală de transport al masei lemnoase, deci pe ei puțin îi interesează că cel care exploatează iese pe un drum comunal cu limită de 7 tone și îl distruge în 3 săptămâni sau pe un drum național și strică rigolele sau terasamentul.
Discutând cu cei care exploateaza am înțeles și cum transportă. Se mituiesc obligatoriu autoritățile din comuna prin care scot lemnul, deoarece fără complicitatea primăriilor nu pot face nimic. „Dacă nu dai șpagă la primărie, în două zile apare o barieră la ieșirea din pădure sau la intrarea în sat și rămâi cu lemnul în exploatare.”, spunea unul dintre deținătorii unui parchet silvic. Mai departe apare poliția din zonă despre care la fel se spune: „Dacă nu dai șpagă cui trebuie, te pândesc polițistii și te amendează imediat cum ai ieșit cu mașina la șosea”.
Uite așa înfloresc corupția și șpaga pe marginea exploatărilor forestiere și în acest articol vorbim doar de exploatările silvice autorizate. Dacă ne uităm la zonele unde se defrișează ilegal, deja ne putem pune mâinile în cap pentru că dăm de corupție de la un capăt la altul.
Când se va termina cu această corupție generalizată din exploatarea lemnului din Neamț e greu de spus, deoarece interesele sunt mari, nivelul corupției foarte ridicat, iar banii negri circulați sunt de ordinul miliardelor.

Iosub Robert

P. S.: Am auzit cu toții de glumele proaste cu radarul pădurilor sau cu sunatul la 112 pentru a verifica un transport de lemne. Noi am experimentat de câteva ori până acum aceste apeluri la 112 și vă recomandăm pentru amuzament să sunați și dumneavoastră să spuneți că e un camion cu lemne de minim 30 tone pe un drum cu limită de 8 tone să vedeți ce vi se spune sau, dacă vreți să vă amuzați și mai copios, când treceti pe lângă vreo mașină de transportat lemn care e parcată goală pe undeva și soferul e la băut, sunați la 112 și o să vă tăvăliți de râs când vi se va spune că „acest transport de lemne este legal”. Totul este o porcărie… Nimeni nu vrea să oprească cu adevărat defrișările din Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
63 Comentarii
 1. Bengescu Emanoil spune

  Domnule reporter. Tot scrieti de Valea Muntelui dar observ ca nu cunoasteti deloc problematica. De ce nu scrieti de faptul ca drumul de la Bicaz la Viaduct arata groaznic de ani de zile si cauza nu ar fi transpotrul lemnelor ci lipsa investitiilor in infrastructura.
  Nu sunteti obiectiv deloc si induceti o idee gresita.

  ADMIN: Am scris de subiectele date exemplu de dumneavoastra…cititi mai des ziarul nostru 🙂

 2. Eva Tudor spune

  Nu a-ti auzit de expresia „Pe aici nu se trece ” ?

 3. Verginia Andras spune

  Ne plangem de intimperii ale vremii dar de fapt noi le provocam,Cei care provoaca aceste dezastre ne rad in nas.

 4. Paul Munteanu spune

  Padurea se fura in toata tara!!!!!!!!!

 5. Emilia Miron spune

  majoritatea padurilor din NEAMT sunt proprietatea manastirilor daca nu gresesc

 6. Gica Anton spune

  hoti…

 7. Lica Pavelescu spune

  E foarte greu sa se opreasca din furat s au obisnuit cu o viata buna ….cu venituri mari si munca putina.

 8. mihaela spune

  am observat, copaci care merg singuri prin paduri

 9. Eugen Tataru spune

  Cine dracu sa-i opreasca daca toti stabii se infrupta din acest comert

 10. cititor40 spune

  Nu puteti incelege ca LEGEA ESTE PROASTA,JUSTITIA ESTE STRAMBA,CORUPRIA ESTE PESTE ORICE INCHIPUIRE! Mergeti pe valea muntelui si veti vedea ZECI DE jEEP-uri,vedti cu ce se ocupa proprietarii,de unde d-lor bani pt.aceste „camioane”,de unde bani pt taxe si impozite pt.palatele propriatate.Noi ca prosti ne punem intrebari,ei isi vd de treburile lor!SE STIE CA PROTECTIA ESTE LA UN NIVEL EXTRAORDINR DE INALT!

 11. Leta Nona spune

  Cine sa le opreasca, daca toate autoritatile sunt „oarbe si surde”? Daca ar fi vorba sa le dea cineva un sac de bani de pomana, toate s-ar inghesui! (ca oricum au putini si nu le ajung).

 12. Barna Ovidiu spune

  Îi lăsam să taie și să fure apoi o să facem voluntariat să plantam noi cum sa întâmplat în bucovina Sa-i ia dracul pe toți cei responsabili.

 13. Aripi De Înger spune

  Intradevar în Neamț se fură ca în codru

 14. Ripanu Maria spune

  aceasta este romania din zilele noastre care mai de care mai corupt in frunte cu iohanis si cu prima drama a romaniei asa ceva a ales

 15. Viorica Iftime spune

  Neamt judetul unde se fura ca’ n codru in frunte cu tot staful ocoalelor silvice.S-au inbogatit pezte noapte toti analfabetii.Iti rad in nas si te sfideaza.Padurile Romaniei au ani ne adevarate sate fara caini si asta pentru ca toti sunt corupti.

 16. Gradinaru Gabryel spune

  Noi nu putem face nimic ,tot ei decid asta ,mai au de facut case si contrabanda cu lemn RUSINE SA LE FIE

 17. Aurelia Si Culita Catana spune

  La un om care nu are posibilitatea de a cumpăra lemne (vreascuri, crengi) nu li se dă voie, dar la hoți da. Asa sa ajuns în România. Halal, halal….

 18. Elena GM spune

  Este legal si sa-i scoti din padure daca dai mita la politie, procuratura, s.a.m.d.

 19. Marga Marga spune

  Sa iesim in strada nu sa stam si sa privim ca la o statuie rusine

 20. Ulian Ioan spune

  Nu trebuie sa oprim defrisarile.Trebuie schimbata conducera ,din temelie.Pentru ca HOTII sunt acolo nu in padure.

 21. Petru Birladeanu spune

  Se fura ca în codru

 22. Veronica-ioan Ignat spune

  Fara cuvinte….

 23. Maria Liciu spune

  De ce sa le oprim daca cistigam bine toti

 24. Elena Radu spune

  Cei care voteaza,hoti nu au si nu citesc pe internet,lor li se da bunuri,iar ei se vand,iar consecintele se vad,si e inceputul.

 25. Tarus Constantin spune

  Este ceva generalizat ,hotia nesimtirea a pus stapinire pe aceasta natie blestemata ,o scirba o neputinta nu va mai scimba nimic, !!din pacate ne meritam soarta.!!!!!!!

 26. Costica Tudurachi spune

  Mare nesimțire la acești vânzători de țară!

 27. Maftei Florica spune

  Guvernanti dor pt ca toti sunt inplicati, corupti, si corb la corb nusi scot ochii,

 28. Culita Plagie spune

  Nici noi nu facem nimic, mai bine stam la umbra la o crasma decât la umbra unui copac din padure

 29. Rudolf Krausz spune

  Sunt curios dacă în Polonia sau Ucraina se face la fel ca la noi. Şi acolo sunt păduri, şi alea sunt ţări europene second hand, de ce mafia lemnului distruge pe-aici?

  S-au tăiat masiv pădurile în India şi China, iar acum acolo e teritoriu superpoluat şi se extind zone deşertice imposibil de stăvilit.

  Autorităţile ar trebui să se gîndească măcar la copiii lor, ce condiţii climatice lasă generaţiilor viitoare.

 30. Misu Radu spune

  nu-I nimeni sa- controleze…

 31. Maria Ana Stefana spune

  TOT DIN CAUZA ASTA AVEM PROBLEME SI CU INUNDATILE….

 32. Liliana Zaharia spune

  Au stricat toate padurile!Unde mergeam anul trecut la hribi la Potoci,acum e jale…

 33. FLORIN spune

  Populatia inapoiata,manelizata si analfabeta a iesit in strada sa protesteze?

  Nu.

  E mai important sa asculte niste manele sau sa scuipe niste seminte prin oras decit viitorul lor.

  Deci,pina in Romania nu va fi alta Revolutie care sa rada din temelii statul mafiot si institutiile pe care se sprijina ….adica,IPJ/Parchet/DIICOT/Tribunale/Parlament…NU se va schimba NIMIC.

  Totul depinde de noi.

  Cind aceasta populatie imbecila va intelege acest lucru,atunci se va schimba ceva in tara asta.

  Pina atunci jaful acestei tari va continua pentru ca nu este nimeni sa-l opreasca.

  1. Privitor spune

   Statul ala mafiot suntem noi: politisti cu familiile lor, inspectori ISCTR cu familiile lor, autoritati locale, judetene cu familiile lor, muncitorii care castiga de pe urma exploatarilor cu familiile, patronii exploatarilor cu familiile, angajatii Romsilva cu familiile lor: CINE vrei sa faca revolutia, ca si in alte domenii este la fel: in spitale, in educatie, in administratie, sistemul statal este corupt in cvasitotalitate. CINE sa se mai revolte?

 34. Catalin Terente spune

  Nu se vrea sa se stopeze aceste defrisari masive…..banii sunt tinta principala indiferent de urmarile pe termen lung.

 35. Cezar Iulian Anton spune

  Mafia!

 36. Vasile spune

  Domnilor, cand vedeti o masina cu lemne imediat va trece prin minte ca dispar padurile si sunt taieri ilegale, deoarece ati fost intoxicati de media ca tot ce se taie este ilegal si mai ales ca nu aveti cunostinte minime a ceea ce inseamna silvicultura. Pai, SILVICULTURA inseamna exploatare si regenerare, in padurile de STAT niciodata nu veti vedea taieri definitive in parcele fara un procent de regenerare de minim 70% din suprafata , ceea ce insemna ca batrani ( arborii ajunsi la varsta exploatabilitatii si care aduc venit la visteria statului) dispar iar copii ( puietii proveniti din regenerari naturale) incep sa le ia locul celor batrani si sa le indeplineasca functiile. Daca ati avea rabdare sa analizati veti vedea ca in padurile de stat volumul exploatat anual este mai mic decat cresterea arboretului ( pe intreaga suprafata) pe an, mai mult decat atat daca consultati inventarul forestier national, care est facut cu maxima responsabilitate veti constata ca padura s-a regenarat iar suprafata acoperita cu padure creste de la an la an ( inventarul forestier se actualizeza din patru in patru ani). Adevaratele taieri ilegale sunt in proprietatile particulare FARA CONTRACTE DE PAZA. Analizati bine si nu ii bagati pe toti in aceeasi oala.

  1. hitler spune

   Nu am vazut pe nimeni sa planteze puieti. Cata rabdare sa avem, cam 130 de ani?

  2. nico spune

   Dle sigur lucrati in bransa; va intreb intotdeuna s-a taiat numai ce s-a marcat si licitat? nu au fost scosi copaci din radacina pentru transpoartele ilegale pentru a se contrui vilele marete ale padurarilor, brigaderilor , inginerilor silvici si sefi de district? masini; excursii , concedii se fac cu leafa unui padurar? nu cred, pentru ca sunt multi in Romania asta cu salarii poate mai bune ca
   ei si nu i-si permit toate astea. hai sa facem o lista cu toti lucratorii silvici si averile lor si atunci sa spuneti daca se fura numai din privat nepazit…eu daca fac productie ( produc si vand ceea ce produc ) copacii nu sunt numarati nici udati la radacina asa ca ????????????

 37. Elena Ojică spune

  Nu-mi place,nu ne place .Ce putem face ?LOR …le e bine!

 38. Ioan Costin-Toma spune

  NU SE VREAAAA, ……nu intelegeti ???!!!…

 39. Silaghi Elena spune

  MAI AVETI CE TAEA OAMENI NE PASATORII

 40. Zeno Zenovia spune

  Pacat ..natura e frumoasa ..dar corupția e mare …cine stie cand se vor opri toate ilegalitațile in tarisoara noastra .!

 41. Istrimschi Nic spune

  Jandarmii sunt la evacuat biserici!

 42. Lia Baboiu spune

  Jalnic!

 43. Eugenia Sava spune

  E suficient sa ne uitam la cei ce lucreaza in domeniul silvic …super vile ,masini de 50 000€, conturi grase in banca…lemnul merge in Austria,Italia, …muncesc din greu sa vanda padurile Romaniei….

  1. Ghiţă Dandu spune

   Conducatori politici pusi la societatile statului pentru a face bani pentru partid. Si fac.

  2. Petronela Rusu spune

   nu stiu de ce ne mai miram daca lumea voteaza hoti, ce asteptari sa avem?

 44. Glockner Mihaela spune

  Pt hoti !taie un bon nul stampileaza scot en masine d lemne iar daca e oprit scrie imediat data si ora dar d fapt el mai vinduse 3 -4 masini d lemne

  1. Ghiţă Dandu spune

   Nu-i chiar asa simplu.:)

  2. Glockner Mihaela spune

   Totul e simplu la noi .afara erai legat una doua

 45. Maria Lica Apostu spune

  Am peste, 5 ani de zile de când nimănui nu le pasa de păduri, noi, prostii stăpânim totul la,, fără frecventa „si suntem obligați sa plătim taxe si impozite. Așteptăm DREPTATE.

 46. Veronica Maxim spune

  Daca ati avea putin timp sa stati sa urmariti cate masini cu lemne trece pe drumul national Tg Neamt– Suceava vati ingrozi de unde se taie atata padure si totul merge afara.

  1. Petronela Rusu spune

   si daca suni la 112 si dai nr la masini care sant cu lemne ti se raspunde ca toate au acte, deci de unde porneste mafia?

 47. Maria Gutu spune

  ILEGAL ESTE PENTRU OAMENI NACAJITI,NU PENTRU HOTI DE TALIE MARE,CONRUPTIA NU DISPARE

 48. Cecilia Ghiorghiu spune

  Da se taie dar cine???Printul Sturza!

  1. Romeo Gabur spune

   Prințul lui pește prăjit.

 49. Emanuel Zahariea spune

  Nu ne pasa

 50. Antal Matia spune

  Da ce…..sint prosti !!!De ce sa opreasca ……sa taie tot.

 51. Lili Bordei spune

  nui legal dar se fura

 52. Lacramioara Tarus spune

  Stop defrisarilor!

 53. Romica Voinea spune

  Fortele ,,Oculte ” se pare ca sunt mai puternice ! Au mers, preoti sa dea cu agiazma si sa faca o festanie?

  1. Gica Cuviosul spune

   Daaaaa. Au si preotii paduri multe in exploatare si multe gatere. Fac continuu sfestanii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate