(NEAMȚ) Judecătorii au transmis un semnal puternic: Condamnat la închisoare cu executare după ce a luat viața unui cal

0
Ilustrație

Judecătoria Piatra-Neamț și Curtea de Apel Bacău au transmis un semnal puternic în ceea ce privește infracțiunea de ucidere a animalelor cu intenție, fără drept.

În acest articol (click) arătam că „La data de 26 mai, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii emis pe numele unui tânăr, de 22 de ani, din Dragomirești. Cel în cauză a fost condamnat de Judecătoria Piatra-Neamț la o pedeapsă privativă de libertate de un an și 4 luni și 20 de zile de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de uciderea animalelor cu intenție, fără drept și furt calificat. Polițiștii l-au condus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.”

În fapt, individul a luat viața unui cal înhămat la o căruță, cu un cuțit, pe 1 ianuarie 2020. Faptele au avut loc în localitatea Bârgăoani. Ulterior comiterii faptei, tânărul a furat căruța la care era înhămat un alt cal și a fugit spre domiciliul său din Dragomirești. Pe drum, a abandonat căruța pe un teren. Nici caii, nici căruța nu îi aparțineau.

Sentința Judecătoriei Piatra-Neamț a fost dată pe 14 ianaurie 2022. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpatul trebuie să plătească părții vătămate 4500 de lei daune materiale.

Solutia pe scurt: În baza art.228 alin.1 – art.229 alin.1 lit.b Cod penal cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală condamnă inculpatul la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

În baza art. 25 alin. 1 lit. a din Legea nr. 205/2004 cu aplicarea art.396 alin.10 Cod procedură penală condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept.

(…) În baza art.88 alin.3 teza finală Cod penal raportat la art.39 alin.1 lit. b) Cod penal şi art.38 alin.1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa ce a mai grea de 1 an şi 20 de zile închisoare la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare astfel încât în final aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 1 an, 4 luni şi 20 zile închisoare.

(…)Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 4.500 lei, cu titlu de daune materiale.

În baza art.274 alin.1 Cod Procedură Penală obligă inculpatul să plătească către stat suma de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Document: Hotarâre  37/2022  14.01.2022

Pe 26 mai 2022, Curtea de Apel Bacău a respins apelul inculpatului și a susținut decizia judecătorilor de la Piatra-Neamț:


Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Decizia nr. 492 În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b C .p .p respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul – inculpat … împotriva sentinţei penale nr. 37 din data de 14.01.2022, pronunţată de Judecătoria Piatra Neamţ în dosarul nr. 2713/279/2021. În conformitate cu prevederile art. 275 al. 2 Cod procedură penală obligă apelantul – inculpat să plătească statului suma de 300 lei cheltuieli judiciare . Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 26.05.2022.
Document: Hotarâre  492/2022  26.05.2022

Reamintim că pe 19 mai 2022 au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora.

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.

Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:

– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;

-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului.

-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care au intrat în vigoare pe 19 mai 2022.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate