(NEAMȚ) Când noblețea și dăruirea se împletesc, oamenii primesc o a doua șansă – BOGDAN, paramedicul ISU, OMUL care a intervenit la accidentul de ieri

0

Nimic nu prevestește momentele de cumpănă din viața unui om – poate doar o premoniție, când și când, însă rațional fiind te scuturi de tot ceea ce înseamnă o teamă aparent nejustificată și pornești la drum. Și totuși, ceasul rău bate ora fixă iar în clipa aceea în care te trezești izbit de asfalt sau, mai rău, rămas imobil pe cupola unei mașini, conștient fiind, nu poți spera decât ca salvarea să vină de undeva, nu contează de unde, astfel încât să le mai poți spune măcar o dată celor dragi cât înseamnă pentru tine.

Ieri informam despre un grav accident care s-a produs în Municipiul Roman, în urmă căruia un tânăr motociclist a ajuns pe cupola unui autovehicul în urma impactului (articolul aici – click) – o situație prin care nimeni nu ar trebui să treacă, indiferent cine poartă vina. Mii sau poate zeci de mii de asemenea evenimente petrecute anual pe drumurile din România lasă prea mulți oameni cu sechele permanente sau, și mai dramatic, familii în pragul nebuniei care-și conduc în lacrimi părinții, soții sau copiii pe ultimul drum. E o realitate tristă care nu poate fi combătută prin niciun argument solid.

Prezență de spirit. Dăruire. Ajutor fără ezitare. Gestul unui OM numit BOGDANparamedic ISU Roman.

In stânga, Bogdan – explicând tehnici de prim-ajutor

Uneori însă, apar parcă din neant oamenii potriviți la locul potrivit și atunci se produc minunile. Astăzi vorbim despre Bogdan, un om care se afla în timpul liber și care ar fi putut foarte bine să nu oprească. În fond, cu toții suntem grăbiți, obosiți, și din păcate, e în natura umană a celor mai mulți dintre noi să privim în direcția opusă. De ce? Pentru că e mai comod, nu are rost să ne învelim cu poleiala ipocriziei și să nu admitem. Așa suntem structurați.

Bogdan a văzut accidentul, a oprit și a alergat într-un suflet spre victimă. În cele câteva secunde necesare pentru a parcurge distanța de la autovehiculul său spre persoana rănită, calmul, stăpânirea de sine și mai ales cunoștințele medicale temeinice au preluat controlul. Așa cum se întâmplă de regulă în cazul unui accident, oamenii sunt debusolați și în încercarea de a ajuta, haotic, sub impulsul unui moment greu de procesat, de cele mai multe ori se comit erori.

Bogdan a evaluat situația imediat, a înțeles faptul că în cazul unui asemenea traumatism victima NU trebuie mișcată și a acționat în consecință oferind primul ajutor ca la carte, așa cum a învățat. A rămas până la final, ajutând echipajele medicale sosite ulterior să coboare victima în siguranță pentru a fi transportată la spital, apoi i-a dat vestea tatălui răpus de cele mai negre gânduri: fiul dumneavoastră va trăi.

FOTO: MARTOR

Mai jos, povestea lui Bogdan văzută prin ochii camarazilor de la IGSU:

Trăiește? Spuneți-mi, vă rog! Este în viață?”
-Fiul dumneavoastră va trăi. Este tânăr și va lupta pentru viața sa.
-Nu știu cum să vă răsplătesc pentru gestul dumneavoastră…să vă dea Dumnezeu sănătate și putere! Dacă nu ați fi intervenit la timp…cine știe ce s-ar fi întâmplat cu el.”

Totul s-a petrecut într-o fracțiune de secundă: o decizie de moment și o viață salvată, sub privirile îngrozite ale tuturor celor prezenți.

Obişnuinţa de a face bine şi reflexul de a interveni oricând l-au făcut pe Bogdan Pricope să acţioneze pentru salvarea unui tânăr motociclist, victima unui accident rutier produs ieri, în municipiul Roman.

În momentul în care l-a văzut pe tânăr cum a ricoșat pe plafonul mașinii, Bogdan și-a dat seama că o tragedie e pe cale să se întâmple chiar la câțiva metri în fața sa și n-a mai stat pe gânduri. A alergat către locul accidentului, a evaluat rapid situația și a acționat pentru salvarea victimei, până la sosirea colegilor lui.

În scurt timp, la fața locului a ajuns și tatăl tânărului motociclist, care, vizibil emoționat, le-a mulțumit salvatorilor pentru eforturile depuse.

Felicitări, Bogdan! Lumea e un loc mai bun mulțumită ție..

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate