NEAMȚ: Biserică veche de jumătate de mileniu, în șantier

Constantin Preoteasa, cercetător științific în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, a anunțat într-un interviu acordat Turn TV că s-a demarat un proiect care se va finaliza, sperăm, cu consolidarea și reabilitarea bisericii Mănăstirii Bisericani, datată la anul 1512, și a zidului de incintă. În momentul de față se fac sondări arheologice pentru a se putea obține informațiile necesare în vederea avizării lucrărilor de către Ministerul Culturii. Istoricul bisericii mănăstirii, monument istoric, de la Bisericani îl puteți citi aici (click).

Pe latura de nord este puternic afectată de alunecări de teren. Practic în această zonă noi urmărim consolidarea terenului și consolidarea fundațiilor zidului de incintă și a bisericii. Zidul de incintă este parțial prăbușit din cauza acestor alunecări de teren și, de asemenea, biserica prezintă fisuri structurale majore care pornesc din fundație și merg până în partea superioară a elevației.

Proiectul a depins foarte mult de partea de finanțare care trebuie să fie una consistentă pentru ca lucrările care se realizează să fie utile pentru monument și să îi prelungească existența. Aceste finanțări nu se obțin foarte ușor, este un proces birocratic la mijloc. Sunt însă și cazuri, nu neapărat în zona reabilitării de monumente istorice, când finanțarea nu vine sau nu vine când ne-am dori-o cu toții.

Aici la Bisericani trebuie spus că precedentele proiecte propuse ministerului culturii nu au fost avizate pozitiv pentru că sunt anumite aspecte care țin mai ales de fundațiile bisericii mănăstirii și zidului de incintă care nu au fost făcute cunoscute specialiștilor și neștiind exact ce măsuri optime trebuie luate nu au avizat lucrarea. Recomandarea Comisiei Naționale a fost aceea de a se realiza în prealabil niște sondaje arheologice pe care le efectuăm, care să ne ofere aceste informații de care au nevoie pentru a valida proiectul și a atrage banii de investiție.”, a declarat Constantin Preoteasa.

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate