Ne vom aminti cu plăcere de Teatrul Tineretului

2

Vom trece foarte repede peste modul forţat în care s-a renovat Teatrul Tineretului, mod de lucru accelerat, care nu avea cum să nu producă decât dezastre şi ne vom opri la funcţionalitatea edificiului, aşa cum arată el acum.
E clar că nu se mai poate umbla la culoare sau la finisaje pentru ca nu avem autorităţi pentru care să conteze prea mult aceste aspecte, dar în interiorul teatrului situaţia este dramatica din punct de vedere funcţional. Pluşul care era înainte pe pereţi şi crea efectul de „sală mută” a fost înlocuit cu un tapet care imită pluşul, dar nu are sub nicio forma calităţile necesare acusticii unei săli de teatru.
Teatrul este o instituţie de cultură unde actorii evoluează în condiţii vocale de excepţie cu amplificări discrete. Din informaţiile pe care le deţinem, în cazul teatrului din Piatra-Neamţ nu s-a făcut absolut niciun studiu de acustică, nicio măsuratoare de dinamică a sunetelor în sală, iar proiectantul care a gândit interiorul nu are nicio pregătire în acest domeniu. De aici şi predilecţia pentru estetic în detrimentul total al funcţionalităţii.

În următoarea perioadă, autorităţile locale vor face recepţia teatrului, chiar dacă şi la nivelul acestei instituţii, şi la nivelul autorităţilor sunt voci critice la adresa calităţii lucrărilor. Odata făcută această recepţie, ce a păpat lupul este bun păpat, cu toate că nu ar fi foarte greu ca la recepţie să fie chemat un expert în acustică de săli de teatru să îşi dea o părere despre proporţiile dezastrului, dar pentru asta ar trebui să avem nişte oameni politici puţin mai determinaţi în acest oraş.

Iosub Robert

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. marius spune

    Doamne fereste sa nu vina vremea sa ne amintim cu placere si regret ca am fost locuitorii unui oras care se chema Piatra Neamt

  2. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    Dacă ne gândim câţi ani s-a lucrat şi se mai lucrează încă la Iaşi, pentru restaurarea şi reabilitarea unor instituţii similare ne putem face o imagine despre obscenitatea pompieristică de la Piatra Neamţ. Scopul real a fost altul la Piatra Neamţ, la fel şi la Curtea Domnească, unde s-au înlocuit niste dale de piatră cu altele, de ciment. Dacă beneficiarul acestor lucrări va semna recepţia aprobativ, fără obiecţii responsabile, atunci va fi bun de plată. Tovarăşu colonel acoperit sper să nu se supere de aceste rânduri scrise cu multă înţelegere. Spun asta pentru că-l ştiu supărăcios din fire când pierde la poker.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate