RECENZII URBANE – Muzeul Memorial Calistrat Hogaş

0

RECENZIE URBANA – In vizita ca simpli cetateni la Muzeul Memorial Calistrat Hogaş

Construită în anul 1885, casa-muzeu este o parte dintr-o gospodărie mare şi frumoasă, care mai cuprindea alte două locuinţe şi o anexă – acestea din urmă constituind zestrea soţiei, completată cu o livadă foarte bine îngrijită şi productivă. Deşi multă vreme tânăra familie a scriitorului a locuit în casele vechi, în tovărăşia socrului, preotul Costache Gheorghiu s-a preocupat de confortul fiicei sale – Elena – oferindu-i o casă nouă, cu anexă, pe cheltuiala proprie. Posedând un stil arhitectural reprezentativ, casa este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional. Înălţată pe temelie de pământ, cu pereţi din combinaţie de lemn şi pământ, cu duşumele din lemn şi uşi în două canaturi, casa a păstrat şi sobele din cărămidă şi olane, văruite, prevăzute cu elemente decorative neoclasice, specifice epocii şi poziţiei sociale a proprietarilor. Clădirea a suferit restaurări şi consolidări în perioada 1967-1969 şi 1992-1994, păstrându-se structura iniţială.

Muzeul Memorial C. Hogaş

După moartea scriitorului, 28 august 1917, în casă a continuat să locuiască familia: soţia şi două fiice – Cecilia şi Sidonia. În anul 1939, la 12 iunie, Sidonia organizează primul muzeu, particular, într-o singură încăpere, din dorinţa de a oferi publicului o suită de materiale memoriale, pe care le însufleţea prin propria sa prezenţă. La 19 aprilie 1969 se deschide, în tot spaţiul locuibil, instituţia muzeală memorială, de stat, folosindu-se piesele achiziţionate de la familie. În anul 1994 se amenajează un locaş ce beneficiază de toate mijloacele muzeografice şi memorialistice pentru a recompune atmosfera proprie a casei, din ultimii cinci ani din viaţa scriitorului CALISTRAT HOGAŞ (1847-1917). Loc de viaţă şi muncă, punct de pornire în drumeţii şi de repaus creator, casa-muzeu a constituit un întreg univers uman şi domestic, despre care Sidonia C. Hogaş, maestră de pian, a lăsat posterităţii informaţii autentice şi originale, respectate şi urmate în actuala organizare muzeografică. Prima încăpere este dedicată drumeţului Calistrat Hogaş, evocat prin piese originale, specifice pasiunii sale, şi prin opere de artă ce transpun plasticitatea operei literare în viziuni de forme şi culori de pictoriţa Iulia Hălăucescu. Salonul casei Hogaşilor oferă o perspectivă mixtă: documentară şi memorială – asupra epocii, mentalităţii ei şi a laturilor personalităţii lui C. Hogaş. Iatacul Sidoniei C. Hogaş îşi păstrează aerul auster ca în anii în care „Domnişoara” îşi depăna amintirile cuprinse în cartea de amintiri Tataia. Sufrageria de iarnă cuprinde o diversitate de piese reprezentative pentru ambianţa familială. Dormitorul soţiei – Elena – reprezintă o altă secvenţă elocventă pentru istoria civilizaţiei şi mentalităţii româneşti, punctând în memorie surprize-unicat. Camera de lucru a scriitorului prezervă elemente din intimitatea creatoare a acestuia.

Cu ocazia festivalului Filmul de Piatra 3.5 intarea a fost liberă, deşi în mod obişnuit preţul este de 4 lei pentru adulţi, 2 lei pentru studenţi şi elevi.

Programul de vizitare:

zilnic: 9-17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie). Luni: închis.
RECOMANDARI :
Nu ar fi rau ca personalul muzeului sa setea cu portile deschise si in cursul saptamanii si sa faca ceva pentru a atentiona turisti ca acolo este o casa memoriale . Semnalizarea muzeului lasa de dorit .
Recomandam nemtenilor si mai ales cadrelor didactice sa nu uite ca elevii au nevoie si de cultura .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate