Mutarea bolnavilor de COVID de la Piatra-Neamț la Târgu Neamț

0

Autoritățile nemțene (DSP/Prefectură) fac demersuri pentru a muta statutul de spital COVID de la spitalul din Piatra-Neamț la cel din Târgu Neamț.

Asta ar însemna mutarea bolnavilor de COVID de la Piatra-Neamț la Târgu Neamț și redeschiderea secțiilor de la spitalul din Piatra-Neamț.

Soluția este una de avarie deoarece la spitalul din Piatra-Neamț nu se pot amenaja circuitele medicale necesare desfășurării în paralel a activităților normale cu cele specifice bolnavilor de COVID.

O fi bine, o fi rău, or fi pregătiți cei de la Târgu Neamț să facă față, sunt întrebări la care e greu să răspundem deoarece toate informațiile sunt pe surse, deciziile la Neamț se iau de obicei cu ușile închise.

Iosub Robert

UPDATE:

Comunicat de presă – Instituția Prefectului Neamț

Se redeschide Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, iar Spitalul Orășenesc Târgu Neamț devine spital suport COVID

La solicitarea expresă a prefectului județului Neamț George Lazăr urmează să fie redeschis Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț. Domnul prefect a solicitat Direcției de Sănătate Publică să se redeschidă în totalitate spitalul județean și să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19.

Avand în vedere cerința extrem de mare a pacienților cu o cazuistică generală din județul Neamț, dar și gradul mic de ocupare a persoanelor internate la spitalul județean de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internați fiind doar 42 de pacienți pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul George Lazăr a solicitat redeschiderea Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț   motivată și de faptul că Spitalul Municipal de Urgență Roman este supraaglomerat în această perioadă.

“Sunt mii de pacienți din judetul Neamț cu o altă cazuistică, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț este o unitate sanitară care dispune de cele mai multe secții. Această decizie am luat-o, desigur, și în urma discuțiilor avute cu foarte multi medici, dar și alte cadre medicale de la spitalul județean. Am purtat discuții și cu pacienți care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț.”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

În acest sens, în urma evaluărilor realizate de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Neamț s-a identificat Spitalul Orășenesc Târgu Neamț pentru a fi desemnat spital suport pentru pacienții depistați pozitiv COVID. În susținerea acestei decizii au fost luate în calcul aspecte ce țin de sănătatea publică a locuitorilor județului, cât și adresbilitatea acestora față de cele două mari spitale Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț  și Spitalul Municipal de Urgență Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orășenesc Sfântul Ierarh Nicolae și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport pentru Covid, datorită faptului că nu au secții de A.T.I și nu îndeplinesc condițiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Totodată prin adresa nr 20423/19.06.2020 Spitalul Județean de Urgență Neamț a solicitat redeschiderea unor secții chirurgicale, dar în urma analizei făcute de Direcției de Sănătate Publică Neamț soluția propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucât circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii și infrastructurii spitalului. Astfel, redeschiderea parțială, doar pe anumite secții a Spitalului Județean de Urgență Neamț în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite speciliatăți medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie și altele.

Prefectul George Lazăr a avut discuții în cursul zilei de ieri cu domnul Lucian Indrei, coordonatorul Direcției Regionale Nord-Est de Sănătate Publică: “Avem tot suportul și susținerea pentru redeschiderea Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, aceasta fiind cea mai bună soluție. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unități sanitare pentru binele nemțenilor, dar și pentru a oferi încredere pacienților că suntem într-o nouă fază epidemiologică și cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi. În prezent numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână conform Direcției de Sănătate Publică Neamț.”

Am avut abordări și cu șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă și proactivă în identificarea acestei soluții de redeschidere a Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, care împreună cu echipa de epidemiologi au depus tot efortul pentru ca această soluție să devină realitate. Apreciez și îi mulțumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cât și specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Neamț.”

23 iunie 2020

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate