Municipalitatea pietreană continuă proiectul de modernizare a punctelor de colectare a deșeurilor

7

Primăria Piatra-Neamț continuă punerea în practică a proiectului de modernizare a punctelor de colectare a deșeurilor. În această perioadă se montează noile module de colectare în cartierul Mărăței.

Amplul proiect demarat de Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul anului trecut,  de modernizare a punctelor pentru colectarea deșeurilor din tot orașul, prin înlocuirea pubelelor și a shelterelor unde sunt amplasate acestea cu module de colectare moderne continuă și în această perioadă. Noile puncte de colectare permit colectarea deșeurilor conform normelor de colectare selectivă, stimulează selectarea, îmbunătățesc aspectul urbanistic și facilitează menținerea curățeniei în zonele de colectare.

Dacă în prima etapă au fost amplasate noile containere  în zona centrală a orașului, respectiv în zona delimitată de str. Obor, bd. Dacia, str. Petru Rareș, bd. M. Eminescu, Cartierul Nemțesc, str. G. Coșbuc, str. Anton Vorel și str. Rodnei, în 68 de puncte de colectare, lucrările continuă acum cu înlocuirea pubelelor din cartierele Mărăței și 1 Mai, respectiv 116 puncte de colectare. Punctele de colectare pot avea 4, 6 sau 8 module, în funcție de necesități. Termenul de finalizare a lucrărilor în aceste două cartiere este mijlocul lunii iunie, urmând ca proiectul să continue cu celelalte cartiere, respectiv Dărmănești, Precista, Speranța și Văleni.

Noul model al punctului de colectare este suprateran, supravegheat video, securizat și permite colectarea selectivă a deșeurilor. Acesta este realizat dintr-un cadru metalic, cu pereți și acoperiș din panouri termoizolante cu suprafețe metalice. Fiecare modul include câte un euro-container de 1100 l, prevăzut cu o ușă dotată cu sistem de închidere cu cheie și au încorporate fante speciale pentru introducerea deșeurilor. Modelul de container ales permite suplimentarea sau diminuarea numărului de module, în funcție de necesitate.

„Ne dorim un oraș verde și curat, iar investiția de modernizare a punctelor de colectare a deșeurilor contribuie la atingerea acestui deziderat. Noile tipuri de containere apropie municipiul Piatra-Neamt de orașele europene la acest capitol, stimulează colectarea selectivă a deșeurilor, ceea ce va duce la creșterea cantității de deșeu reciclat și produce efecte benefice asupra mediului înconjurător. La fiecare punct de colectare modernizat  montăm și camere de supraveghere video pentru a monitoriza mai eficient modul de utilizare”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Investiția este realizată din fondul constituit la nivelul Primăriei Piatra-Neamț din redevența achitată până în prezent de operatorul local Brantner Servicii Ecologice, iar până la sfârșitul acestui an vor fi modernizate toate punctele de colectare a deșeurilor din oraș.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. un cetatean spune

    Toate bune si frumoase,dar poate-mi spune si mie cineva de ce a disparut containerul de deseuri reziduale . In ce container arunc o farfurie sparta de exemplu (ceramica ),sau masca folosita (material textil ), sau o pereche de slapi uzati ( spuma ) ?…si exemplele pot continua.

  2. Leo Taxil spune

    Această investiție/modernizare, fără a fi completată cu agenți constatatori înarmați cu chitanțier (și eventual…arme!), nu prea va avea succes. Procentul de români educați e un număr cu o singură cifră.

  3. Dan spune

    Bine zis „foarte frumos”, dar procentul de selectare nu cred ca va creste.
    Primaria ar trebui sa explice unde a disparut cea de a patra categorie existenta la vechile sistem de containere in speta „rezidualele”. Sau poate ne spune unde vom arunca spre exemplu; vesela sparta, gunoiul din aspiratoare, nisipul de la animalele de companie. Acestea sunt doar cateva din cele ca nu se inscriu in categoriile: sticla, plastic si metal, caton si hartie, deseuri menajere. Poate clarifica si la ce containerul se arunc geamul spart (care este tot sticla este, dar nu incape pe fanta).

  4. Viorel Trofin spune

    Laudabil dar in zadar. De exemplu, in Maratei mai exact pe str. Aleea Plaiului s-au montat aceste module din 2 in 2 pe locurile celor vechi. Desi scoase din uz, vechile containere si imprejmuirile aferente, au ramas abandonate in vecinatatea celor proaspat instalate. Au trecut deja 2 saptamani de cand situatia persista. Locatarii scapa de deseuri utilizand de regula vechile containere pe care tot lucratorii de la salubritate le-au postat in vecinatatea noior containere. Curios este insa cum se face ridicare gunoiului acum din noile containere: le ridica aceeasi masina, fara a tine seama de ceea ce s-a selectat. Mai mult, pentru a scapa de grija deschiderii modulelor, angajatii de la salubritate au lasat si containerele din aceste module , libere in afara lor. Deci, ce am realizat? Ce se va intampla cu punctele de gunoi ramase neinlocuite? Urmareste cineva din primarie situatia sau doar mai bifeaza o realizare fara efect/

  5. Gradinaru Neculai spune

    Deoarece au instalat ieri și la blocul unde locuiesc, vă întreb : unde aruncăm borcane mai mari de 750 ml, damigene, geamuri sparte și alte obiecte din sticlă care nu încap prin acel orificiu ? Unde aruncăm hainele mai mult s-au mai puțin uzate, lenjerie, etc. ? Solicităm mașină specială care să le ducă la groapa de gunoi ? Nu este suficient de mare taxa pe care o plătim lunar pentru gunoiul menajer, taxă care nu se justifică ? Adevărat este că acum oamenii străzii nu mai pot răscoli prin prin containere, dar în rest ??? Nu sunt negativist, sunt de acord pentru tot ce este nou, făcut bine, cu responsabilitate și util pentru noi cei care locuim în acest oraș.

  6. Gradinaru Neculai spune

    Foarte bine, frumos și civilizat dar și la această dată, aruncăm civilizat, selectând deșeurile pentru fiecare container. Cred că în procent de 90%, oamenii au înțeles ce au de făcut. Doresc să știu dacă în județul Neamț există o fabrică de reciclare a deșeurilor selectate și ce se produce din acestea, în caz contrar cred că investiția este în zadar, doar un mijloc de cheltuire ineficientă a banilor publici.

  7. Eu spune

    De ce camerele de luat vederi nu sunt functionale?In buricul targului pe Aleea trandafirilor exista genul.asta de containere dar multi lasa gunoiul tot pe jos ,aruncat aiurea.Daca aceste camere si-ar face treaba macar o luna iar amen zile ar curge situatia s-ar schimba.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate