Multi romani nu stiu ca Romania a avut o insula, Ada Kaleh (Insula Fortareata)

1

Numele acestei insule este de origine turca. Ada Kaleh a fost o insula pe Dunare, locuita de turci, care in anii ’70 a fost acoperita integral de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Portile de Fier I. Distanta de Orsova era de 3 km, iar insula avea dimensiunile de 1.75×0.5 km. Aceasta insula a fost in trecut o enclava turceasca, cu o moschee, fiind un conoscut port. Insula era imprejmuita de ziduri ridicate de austrieci pentru a o proteja de turci, insa din 1699 insula trece sub controlul turcesc. Intre anii 1716-1738 Ada Kaleh revine sub influenta austriaca, pentru ca dupa un asediu de 4 luni in 1738 insula  sa revina turcilor. In 1789 austriecii au recucerit insula, insa au fost obligati sa o inapoieze turcilor prin Tratatul de la Sistova din 4 august 1791, incheiat cu razboiul austro-turc (1787-1791). Insula si-a pierdut importanta strategica militara.

Pe 24 iulie 1923  Turcia a cedat oficial insula Romaniei prin articolele 25 si 26 din Tratatul de la Lausanne. Moscheea de pe insula, construita in 1903, a fost ridicata pe locul unei vechi manastiri franciscane. Cei 1000 de locuitori traiau din cultivarea tutunului, pescuit si turism, insula fiind un adevarat paradis fiscal in acea perioada. Dupa construirea barajului, anumite structuri ale insulei au fost stramutate pe insula Simian, necropole, moscheea, bazarul, casa lui Mahmut Pasa. Cu toate acestea, dupa evacuarea insulei populatia a decis sa plece in Turcia sau Dobrogea, iar reconstruirea insulei nu a mai avut niciodata loc.

G.M.

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Madalina spune

    Chiar nu stiam asta.. ;))

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate