Mulți pietreni nu știu să folosească sensurile giratorii. Iată o regulă pe care e posibil ca nici tu să nu o cunoști!

46

Mulți pietreni înțeleg greșit modul în care funcționează un sens giratoriu așa că haideți să explicăm.

Cea mai mare greșeală: ”După ce intru în sensul giratoriu am prioritate totală”. FALS! 

După ce intrăm în giratoriu avem prioritate doar dacă stăm pe banda pe care ne aflăm. Dacă suntem pe banda de lângă centru sensului și vrem să virăm dreapta (adica să rulăm drept cu mașina pentru a ieși din sensul giratoriu) dăm prioritate celui de pe banda de lângă trotuar (adica celui care vine pe exterior din dreapta noastră). Orice schimbare a benzii de circulație se face cu cedarea priorității.

Exemplu. Dacă venim dinspre Teatrul Tineretului și mergem spre Unic avem prioritate doar dacă ne încadrăm pe banda exterioară din giratoriu, cea de lângă trotuar. Dacă suntem pe banda de lângă rondul giratoriului avem obligația să dăm prioritate celor care se află pe banda exterioară.

Atenției! Și în sensul giratoriu, ca pe orice tronson de drum public marcat cu linie întreruptă schimbarea benzii de circulație se face doar cu semnalizare și cedarea priorității. Sunt exact aceleași reguli ca atunci când schimbi banda de mers pe un drum drept. Trecerea prin giratoriu în linie dreaptă este de fapt trecerea de pe banda exterioară pe cea interioară la intrare și trecerea de pe banda interioară pe cea exterioară la ieșire. Adică, conform Codului Rutier, schimbați direcția de mers de 2 ori.

În multe intersecții, intrarea în giratoriu este direcționată prin săgeți marcate pe carosabil, dar la ieșire trebuie să fiți încadrat pe banda exterioară a sensului, în caz contrar având obligația de a acorda prioritate la ieșirea din sensul giratoriu celor care sunt înscriși în giratoriu pe banda din partea dreaptă.

DECI cel care circulă pe banda exterioară din giratoriu NU TAIE FAȚA niciodata celui care circulă pe banda din interior. Acesta din urmă este cel care schimbă sensul, trecând de pe banda din interior pe cea din exterior.

Mulți șoferi au fost uimiți să afle aceste lucruri atunci când au fost implicați în accidente produse în sensul giratoriu, dar citiți cu atenție și încercați să înțelegeți mecanismul și dați acest articol și prietenilor voștri care e posibil să nu fi înțeles această regulă de circulație care din nefericire nu este una chiar foarte logică. 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
46 Comentarii
 1. florin spune

  Foarte bun articolul dar as vrea sa vad unul referitor la cat de corect sunt construite aceste sensuri giratori si daca sau respectat dimensiunile legale pentru acestea; sunt unele de 2×2 daca mai semnalizeaza unul dintre soferi cu intarziere mai evita accidentul sau dai prioritate daca ai timp am vazut multe cazuri de genul asta!

 2. Julian spune

  1-La intrarea in giratoriu nu se semnallizeaza
  2-la iesire din giratoriu se semnalizeaza
  3-cei care circula pe banda 2 si vor sa paraseasca giratoriul cedeaza trecerea celor de pe banda 1 (prioritaye de dreapta)
  4 schimbare de sens = semnalizare
  RESTUL E CAN CAN

 3. Adri spune

  Am citit cele 50 de comentarii, romanii sunt cei mai tari soferi si cu teoria stam bine insa practica ne omoara !

 4. Gigel Frone spune

  Vai de el oras, bine ca politia sta la Bahna Mare cu radarul si cu echipaje in loc sa stea in oras unde nu se mai respecta nicio regula.

 5. Leo Taxil spune

  Esența articolului este cuprinsă în cele două fraze de la început:
  ”Cea mai mare greșeală: ”După ce intru în sensul giratoriu am prioritate totală”. FALS! După ce intrăm în giratoriu avem prioritate doar dacă stăm pe banda pe care ne aflăm.”
  Cei care respecta această regulă nu crează probleme. Pe ceilalți, rugăm Poliția să-i educe!!!

 6. Ion Beton spune

  Sensul de la Unic este cel mai prost organizat poate din Romania. Este singurul sens in care exista intrare cu cedeaza trecerea din ambele directii (iesirea dinspre Unic) plus situatiile amintite de d-voastra si cititori.
  Mai trebuie discutata si situatia de pe Petru Rares unde multi nu urmaresc marcajul rutier proaspat trasat si in virajul la stanga din spatele hotelului Ceahlau, trec de pe banda din stanga direct pe cea din dreapta crezand ca este dreptul lor. Banda din stanga continua pe langa parcare si nu intra corect in sens dar cum la Piatra Neamt numai circulatie nu stiu unii, 90 %, asta se intampla.
  De asemenea, speram ca la spital unde a fost refacut marcajul, sa vedem o organizare corecta a sensului. Asfel, normal ar fi fost ca cei care intra dinspre Darmanesti, sa aiba banda dedicata virajului la dreapta fara a influenta sensul, iar cele doua benzi dinspre Bacau sa se descarce inspre Muzeu in benzile 2 si 3. Dar nu, cand iesi spre muzeu este o aberatie rutiera, banda 2 se desface in 2 si 3. Asta este rezultatul dezinteresului atat a structurilor statului cat si a ciobanilor cu permis pe care oricum nu ii intereseaza cum faci tu marcajul. O zi minunata sa aveti.

 7. Cosmin :) spune

  In Piatra Neamt multi soferi sunt speriati de bombe, se circula foarte haotic.. nu se semnalizeaza in primul rand.. sunt foarte multe sensuri giratorii in oras iar multi nu stiu ca atat intrarea cat si iesirea din sens se semnalizeaza..
  Multi sunt fricosi.. altii cu prea mult tupeu..
  Putini sunt care nu blocheaza o intersectie si iti ofera prioritate..
  E ceva horror..

  1. Julian spune

   La intrarea in giratoriu nu se semnalizeaza

 8. Jack Tanentzapf spune

  Roundabout, asa se cheama si este un mod foarte intzelept de a rezolva problemele de trafic intr-o intersectzie. Binentzeles soferi trebuie invatati si educatzi !

  1. catalin spune

   roundabout se numeste in alte tari my friend,aici este sens giratoriu in lb.romana,asa cum in Italia este rotonda,sau in Franta rond point,samd…

 9. Stelian spune

  Să nu uităm de prioritatea de stânga 😉

 10. Dogaru Marius spune

  După relatarea dumneavoastră, nu înteleg de ce rotundele ai mai multe benzi… Dacă făcea una nu mai erau accidente… 😀

 11. Romel Alexandru Birjoveanu spune

  Conform marcajului rutier care trebuie respectat, de pe banda 1, cea de lângă rotuarul de la Altex, nu poti intra in sensul giratoriu, ci trebuie sa faci dreapta. Asta daca vrem sa respectam marcajele. Adică…trebuie preselecția făcută din timp

  1. Verger spune

   Just!!!

  2. Alex spune

   Buna ziua,

   Eu am trrimis filmarea (de acolo e si captura) si dupa ce am primit comentarii pe traffictube asa este cel din margine are prioritate. Acele marcaje premergatoare nu sunt obligatorii in sensul giratoriu, sunt de recomandare. Totusi soferii ar trebui sa le respecte – prima banda la dreapta !

   http://www.turnulsfatului.ro/2017/04/05/ce-spune-politia-despre-noile-marcaje-premergatoare-sensurilor-giratorii-cum-se-circula-corect/

   Cei care au gandit aceste marcaje cred au vrut ca intersectia sa nu se blocheze dar regula in sens e clara.

   Aveti si un link cu discutia de pe traffictube !
   https://www.trafictube.ro/sens-giratoriu-piatra-neamt/

   Poate cei din comisia rutiere ar trebui sa faca un marcaj de ghidare care sa duca banda 1 la dreapta si atunci ar fi clara situatia pentru toata lumea.

   ADMIN: Săptamana viitoare vom discuta la fața locului cu politistii de la rutiera sa ne explice clar ce si cum e voie deoarece credem ca sunt ceva probleme si cu semnele de circulatie…

   1. Alex spune

    Le-am trimis si lor o filmare sa le cer un punct de vedere. Pana acum au trecut 3 zile si nici un raspuns. Oricum va multumesc pentru implicare !
    Sa discutati si despre intrarea in sens dinspre Unic – acolo au pus 2 indicatoare unul peste celalalt: cedeaza trecerea + sens giratoriu. Dupa parerea mea cei care vin dinspre Unic intra primii in sens deci au prioritate fata de cei care vin dinspre Petru-rares.

    Alex.

    1. Cipo spune

     Bravo Alex!
     Sunt perfect de acord cu tine.
     In plus este foarte greu sa te asiguri, deoarece cei ce vin dinspre Petru Rareș, se găsesc într-o poziție lateral spate si deci foarte greu de văzut de către cei ce vin dinspre BuonGusto.

 12. Armanu Lacramioara spune

  Oameni buni ,plătim drumurile pe unde circulăm adică prin gropi și prin capace de canalizare ,iar sensurile giratori sunt prost facute exemple sunt destule .

 13. Sava Alexandru spune

  Insfarsit un articol bun

 14. Rosu Claudiu Iulian spune

  Mai exista o regula nescrisa, inainte de a intri in sensul giratoriu trebuie redusa viteza si sporita atentia, gen nu trebuie sa vii lansat cu 50 km/h si sa invoci dreptul la prioritate de stanga, sau odata intrat in sens nu calci acceleratia la fund bazat la fel pe regula prioritatii de stanga. Alta regula nescrisa, nu bloca sensul giratoriu, lasa culoar de trecere in cazul in care traficul este blocat. 🙂

  1. Anonim spune

   Nu prea e regula nescrisă blocarea intersecției.. se sancționează cu amendă si puncte. Teoretic. Si normal in sensul giratoriu prioritate are cel care e în sens nu cel care vine din stânga.

 15. Marius Chiru spune

  O dăm în banană! Ați văzut în țările ,dau un exemplu INDIA ,cum se circulă în intersecții nu LA noi are prioritate cocalarul cu BMW sau cel cu nr. de Italia, sau pardon „commo si dice la voi”, Giro . Scuzați-mi italiana, dar au început să mă doară mâinile!

 16. Liviu spune

  Articol greșit.
  Citez ” Exemplu. Dacă venim dinspre Teatrul Tineretului și mergem spre Unic avem prioritate doar dacă ne încadrăm pe banda exterioară din giratoriu, cea de lângă trotuar. Dacă suntem pe banda de lângă rondul giratoriului avem obligația să dăm prioritate celor care se află pe banda exterioară.”
  Prima banda, cea din dreapta e destinata virajului la dreapta, spre muzeu. Daca mergi spre Unic de pe ea, ești bolovan.

  ADMIN: Adica intri in giratoriu de pe banda din stanga ca pe banda de langa trotuar ai obligatoriu la dreapta. După ce intri in giratoriu te asiguri si schimbi banda din spre ax cu cea de pe exterior pentru a iesi din giratoriu…. uite așa ajungi pe banda din dreapta si ai prioritate pentru a merge spre Unic.
  De fapt așa faci de fiecare data cand vrei sa iesi dintr-un giratoriu. Indiferent pe unde si cum ai intrat alegi banda din spre exteriorul giratoriului pentru a parasi sensul. Nu virezi dreapta sa iesi din sesn de pe banda de langa centrul sensului să tai fata la toata lumea.
  In articol e vorba despre cum iesi dintr-un sens giratoriu … de intrat credeam ca este clar pentru toata lumea ….dar vad ca va trebui un articol si cum se intra si inca unu cum se merge in giratoriu 🙂

 17. Toma Ciuperca spune

  Am fost in P-Neamt in luna iulie !
  Cànd am vàzut cum se circulà in „sensgiratorii”…m-a bucsit ràsul !
  Am stat in sengiratoriul de la „gostat -Precista”, 40 minute si fàceam cruce…..
  Nu mi-a venit sà cred ….
  Pe pod la”Càprioara”m-a injurat un „prostan”…..ce trebuià sà-mi dea prioritate , fiindcá pàná sa intre dumnealui”prostanul”eu deja parcuresem 80% din lungimea podului !
  Vreau sà và zic, cà am totul filmat, fiindcà am „camere”pe autoturism !
  PROSTANUL ,avea un SUV W..T. (german)!
  A motivat…””prostanu’ „!
  -Tre’ sà-mi dai prioritate …cà am douà remorci ce „o” trecut ,acu’ cinci minute-n fatà….si m-a injurat , dupa ce ..”EU” mi-am inchis oglinzele sá aibà loc….prostanul sà …fugà !

  1. Catalin Ioan Latcu spune

   Te-a bucsit, adica ai umblat la bucse sau te-a busit rasul?! Ma „bucseste” rasul cand vad ce bine stii limba romana.

 18. Eu spune

  Sunt foarte mulți care se încadrează pe banda exterioară in giratoriul de la Hotel Ceahlău, din fața magazinului Altex, spre Unic, cu toate că marcajul rutier de pe asfalt arată o săgeată mare la DREAPTA. Deci în acel caz nu aveti dreptate

 19. Iustin Sechelaru spune

  Sunte-ti in eroare.
  Trebuie respectat marcajul la sol de la intrarea în sensul giratoriu.
  Ne încadrăm pe banda 1 dacă dorim sa efectuam viraj la dreapta sau sa ne continuam deplasarea pe direcția tot inainte ( de cele mai multe ori), nu și în cazul intersecției în speță: viraj dreapta.
  Ne încadrăm pe banda 2 dacă urmează să ne deplasam pe direcția tot înainte, sau pentru virajul la stânga.

 20. Teo Mtm spune

  Mai bine le explicai cum stă cu prioritatea pentru cei care ies dinspre Unic spre Altex că 99% se opresc ca la stop

  1. Mihai spune

   Ai cedează trecerea „mare” acolo !
   Deci cedezi trecerea și la cei care vin din dreapta.

 21. Eu spune

  Doar că la intrarea în sensul giratoriu, sunt săgeți direcționale de care e obligatoriu sa ținem cont.
  Dacă ești pe banda 1 urmezi traseul indicat la intrarea în sensul giratoriu: viraj dreapta sau pe direcția tot înainte.
  Dacă ești pe banda 2 urmezi traseul indicat: tot înainte sau viraj la stânga.
  Și așa nu mai sunt probleme.

  1. Dan spune

   Pe banda unu , ai sageata direcțională obligatoriu dreapta ! Nu ai de ce sa intri in giratoriu pe banda 1 si sa mergi tot inainte spre unic ! Daca te incadrezi acolo marcajul de pe carosabil te obliga sa virezi dreapta spre muzeul de istorie ! Tot articolul pornește de la o premisa eronată… Oricum , giratoriile sunt aiurea făcute….cand se intra pe doua benzi in sens si se iese doar pe una…

 22. Alex Degetar spune

  In sfarsit cineva care intelege chestia asta majoritatea nu il vad sau nu il baga in seama si merg inainte pana la unic in fata

 23. Alex Alexandru spune

  Cum mergi spre unic dinspre altex pe banda de langa trotuar ai oblogatoriu dreapta deci nu ai de ce sa mergi inainte

 24. Ionela Ursachi spune

  Citi respecta?

 25. Viluta Nastasa spune

  multi nici nu se uita la stinga

 26. Angela Maftei spune

  Trece cine poate!

 27. Joni Raducanu spune

  Sa.i cautam pe cei care i.au examinat pe actualii soferi si „le.au dat carnet” si sa.i intrebam daca ei stiu aceste reguli.
  Ei (examinatorii) merg cu masinile personale precum oile pe tarla.
  Ca sa nu mai vb de „italienii” care au dat navala acum pe strazi…numai nu rag, ca.n rest…

 28. Cristina spune

  Pentru cei care „uită” să semnalizeze și când trec de pe o bandă pe alta cu siguranță regulile astea din sensul giratoriu îi bagă în ceață!

 29. Patricia Grigoriu spune

  Mulţi pietreni nu vor să facă corect sensul giratoriu

 30. Adriana Ioana Manolescu spune

  e logic, dar deacu ar trebui marita infrastructura strazilor,pt ca masinile s au inmultit,si deja nu mai e spatiu, toata lumea se grabeste,de aceea cuvantul ;prioritate; nu mai exista si se creaza legea junglei!!ia creati strazii supraetajate,semafoare mai putine ,PUNETI CAMERE VIDEO, MARITI ASIGURARILE,Si sa vedeti ce frumos se va circula,si chiar daca tu ai prioritate tu vei acorda numai de frica si de respect pt incepatori!!creatii autostrazii intre orase cu 3 -4 benzi,repet puneti camere video vizibile, si sa vedeti ce rezultate bune veti avea, numarul accidentelor va scadea si lumea va fii mai civilizata!!

 31. Sfetcu Florentina spune

  De acord cu ceea ce spuneți întrutotul. Însă, pt exemplul luat ,dinspre Teatru înspre Unic , marcajul pe prima banda este obligatoriu dreapta , nu – înainte și dreapta. Deci , conform marcajului cel ce se încadrează pe prima bandă și merge înainte , greșește

  1. Ana spune

   Corect

 32. Valentin spune

  Corect explicat doar ca sensgiratoriul de la hotel Ceahlău are unele diferențe adică dacă fordul alb vine dinspre Altex banda de lângă bordura are sageata directionara dreapta(muzeu) deci nu are ce caută pe banda aceea.

 33. FlorinG spune

  Ba e foarte logica aceasta regula si foarte simpla . Schimbi banda dai prioritate la fel ca si pe drumul drept, insa nici acolo nu o prea aplica soferii care mare parte dintre ei la un examen serios nu ar primii permis nici de mers pe jos

 34. Fabian Emanuel Balint spune

  Cel care intra in giratoriul de la Hotel Ceahlău, în fața magazinului Altex, spre Unic, de pe banda exterioară, este obligat să facă dreapta, spre Muzeul de Istorie, conform marcajului rutier de pe asfalt, respectiv o mare săgeată spre dreapta (nu înainte si la dreapta). Cei mai mulți dintre „șoferi” ignoră acea săgeată.

  ADMIN: Asa este …si asta e o alta prostie ….pentru un alt articol 🙂

  1. Catalin Ioan Latcu spune

   Atunci ce sens mai are sensul giratoriu? Sageata aia e pusa aiurea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate