Modificări privind scutirea de impozit pe venit pentru programatori, valabile de la 1 februarie 2017

0

Au fost aduse modificări facilităților fiscale de scutire de impozit pe venit acordate programatorilor, modificări care se aplică de la 1 februarie 2017. Principala modificare este eliminarea condiției ca angajatorul să fi realizat în anul precedent venituri din activitatea de creație de programe pentru calculator în valoare minimă de 10.000 USD per programator. În consecință facilitatea se poate acorda indiferent de nivelul veniturilor obținute.

Scutirea de impozit se acordă la angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), cu respectarea mai multor condiții cumulative:

 • posturile pe care sunt angajați corespund listei cuprinzând ocupațiile care sunt menționate în anexa la ordin
 • postul face parte dintr‐un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare
 • dețin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învățământ superior de lungă durată sau dețin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licență
 • angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creație de programe pentru calculator.

Documentele justificative pentru scutirea de impozit sunt:

 1. actul constitutiv (în cazul operatorilor economici)
 2. organigrama angajatorului
 3. fișa postului
 4. copia diplomei acordate după finalizarea studiilor, cu mențiunea „conform cu originalul“
 5. copia contractului individual de muncă, cu mențiunea „conform cu originalul“
 6. statul de plată întocmit separat pentru angajații care fac obiectul facilității fiscale
 7. comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului
 8. balanța analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creație de programe pentru calculator.

Dosarul cuprinzând documentele justificative se va păstra la sediul angajatorului în vederea controlului. În situația în care angajatorul păstrează documentele justificative în format electronic, acestea vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat, finalizat de un furnizor de servicii acreditat.

Ocupațiile pentru care se acordă scutirea de impozit sunt:

 • Administrator baze de date
 • Analist
 • Inginer de sistem în informatică
 • Inginer de sistem software
 • Manager de proiect informatic
 • Programator
 • Proiectant de sisteme informatice
 • Programator de sistem informatic.

programatori

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate