Model de bune practici pentru Neamț, în Dâmbovița: ”Mens sana in corpore sano”

0

Criza generată de pandemia de coronavirus a avut efecte profunde în toate domeniile de activitate. Unul dintre cele mai afectate domenii este educația, și aici vorbim de copii, de profesori și de părinți. Toate eforturile din lume au fost concentrate pe sistemul de sănătate în vederea tratării pacienților infectați cu coronavirus, însă prea puțin se discută și despre impactul psihologic asupra populației.

Într-o criză fără precedent în perioada contemporană, nu putem cuantifica pentru moment efectele pe termen lung pe care aceste schimbări radicale în societate le vor avea asupra membrilor societății. Însă impactul psihologic este, fără discuție, unul major. Iar aici pot interveni specialiștii, pentru sprijin.

Ne-a atras atenția un proiect din Dâmbovița care se apleacă tocmai asupra acestor probleme psihologice în rândul beneficiarilor sistemului de educație, dar și asupra unei nevoi majore de a fi cât mai informat. Iar cel mai important lucru este acela că publicul țintă este din mediul rural.

Poate că ar fi o idee bună ca și factorii decizionali din județul Neamț să aibă în vedere aceste probleme și, de ce nu, să implementeze cu ajutorul unor ONG-uri locale asemenea proiecte, mai ales că există în România surse de inspirație, după cum vom arăta mai jos.

Asociația TB – Think Big a lansat în ianuarie 2021 proiectul ”Mens sana in corpore sano” cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Realizat în parteneriat cu Scoala Gimnazială Buciumeni și Școala Gimnazială ”Constantin Secareanu” din Runcu, județul Dâmbovița, proiectul va avea ca beneficiari direcți 100 de elevi de gimnaziu și părinți, precum și 32 de cadre didactice din ciclul gimnazial, și se va derula pe o perioadă de 5 luni, ianuarie – mai 2021.

Totalul costurilor proiectului este de 13.385,40 euro, din care finanțarea nerambursabilă va fi de 11.855,40 euro.

„În contextul actual al pandemiei, conducerile școlilor, cadrele didactice, părinții și elevii sunt nevoiți să ia decizii în mod unitar, astfel încât educația să continue, iar toți actorii implicați, inclusiv familiile să fie protejate de infecția cu noul coronavirus. Aceasta înseamnă că deciziile și măsurile luate să nu discrimineze, să fie luate de comun acord, actorii implicați să fie bine informați și să existe și un sprijin material, pedagogic și psihologic pentru cei care au nevoie.

De remarcat este și faptul că populația tânără din Buciumeni și Runcu lucrează în majoritate în fabricile din Fieni, Pucioasa, Ulmi, spitalele cu suport Covid-19 din Pucioasa și Târgoviște și marketurile și supermarketurile din zonă, de cele mai multe ori în condiții de expunere, iar asupra elevilor, a căror parinți sunt expuși infectării cu sars-cov-2 la locul de muncă, se exercită o presiune psihologică mare.

Proiectul se adresează, prin urmare, unei grupe dezavantajate în contextul pandemic: elevilor si parinților acestora care, prin natura muncii lor, sunt expuși direct la infecția cu noul coronavirus.

Vor avea prioritate elevii și părinții/tutorii din următoarele grupuri dezavantajate: persoane cu venituri mici, familii monoparentale sau cu mai mult de 2 copii, persoane cu handicap sau afectate de boli profesionale, persoanele de etnie roma aflate în situații de risc, persoanele afectate de violență în familie, imigranți, refugiați, azilanți, persoane infectate sau bolnave de HIV/SIDA.

Coordonatorul își propune, astfel, prin acest proiect:

1. Oferirea de suport psihologic și îndrumare prin consiliere de grup a unui numar de 50 de părinți și 50 de elevi din ciclul gimnazial, care fac dovada apartenenței la grupul țintă al proiectului, și a unui număr de 32 de profesori din cadrul celor 2 școli partenere

2. Consolidarea, pe parcursul a 30 de zile, a capacității celor două școli partenere de a preveni infecția cu Covid-19 în comunitate prin: informarea a 32 de cadre didactice și a grupul țintă de 50 de părinți și 50 de elevi din ciclul gimnazial, despre virusul Covid-19 (prevenție, simptome, comparația cu gripa, viroze și alergii) și adoptarea unui stil de viață sănătos; și prin distribuirea a 100 de pachete suport de prevenire a infectării și îmbunătățire a calității actului educațional în contextul pandemic.

3. Informarea elevilor și părinților participanți la proiect, pe durata a 4 luni, despre drepturile și obligațiile lor legale în situație de pandemie, învățarea de tehnici de advocacy prin ateliere de educație non-formală și sprijinirea acestora pentru a comunica cu autoritățile locale.”, se precizează în comunicatul oferit de Asociație.

Mai multe detalii despre program aici: www.activecitizensfund.ro și www.eeagrants.org.

Mai multe detalii despre proiect aici: https://sites.google.com/view/mens-sana-in-copore-sano/acas%C4%83

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate