Model de acțiune și comportament: Cele 6 linii de apărare de la Bihor

2

Motto: „Never was so much owed by so many to so few” (Winston Churchill)

S-or găsit repede câțiva fără minte să-și dea mâna cu paraziții și impostorii de carieră din politică și administrație, ca-ntr-o unitate de cuget și simțiri. Clămpănesc de mama focului după ce le-a stat în gât ultimatrimiterela modelul de succes din administrația și comunitatea orădeană. Dacă aliații ăștia de conjunctură resping modelul, nu e adevărat că atâta pot – de fapt informațiile prezentate le tulbură interesele, află boborul că merge și altfel, bine și sănătos. Cu alte cuvinte, aproape că au cerut rația de astăzi.

Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” de la Oradea este plasat în aceeași categorie de luptă pe frontul Sănătății cu Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. E singura legătură de moment. Pe fond, trebuie reamintit insistent, pâna la fixarea deplină a cunoștințelor, că funcționează după aceleași legi, regulamente, norme etc. Diferența o fac oamenii din Țara lui Bolojan. Panaramele de la Neamț – că deja nu mai știi cum să etichetezi aceste unicate, acolo, undeva la hotarul dintre constatare și jignirea cuvenită – nu sunt în stare să se inspire, să copieze.

19 ianuarie 2020, Oradea: O lebădă în șantierul de la Podul Dacia

Exemplul ales pentru iliustrarea modului de acțiune și comportament, dublat de o comunicare clară, concisă, civilizată și emoționantă, poartă – inevitabil – marca primarului Ilie Bolojan (PNL). Diferanța între ce publică domnia-sa și panaramele noastre pe Facebook nu este strigătoare la Cer – e pur și simplu sfâșietoare. Urmează postarea cu adevărat istorică din data de 2 aprilie:

CEI DIN LINIA ÎNTÂI

Oamenilor de la Spitalul Municipal, care îmbracă în aceste zile combinezoanele de protecție când tratează pacienții, le mulțumesc! Ei formează cele 6 linii medicale de apărare a județului Bihor, toate cazurile suspecte de coronavirus urmând să fie gestionate de ei în clădirea cu 400 de paturi din Rogerius.

În prima linie, la parter, sunt oamenii de la UPU, coordonați de dr. Hadrian Borcea. Ei preiau și triază pacienții.

În a doua linie sunt medicii și asistentele de pe secția dr. Andrei Csep (Boli infecțioase – n.a). Ei preiau cazurile suspecte și le gestionează până sunt confirmate pozitiv sau negativ.

A treia linie, foarte importantă, este echipa ce asigură funcționarea laboratorului Covid, sub coordonarea dr. Natalia Zaporojan. Ei fac analizele și comunică pe secții rezultatul acestora.

A patra linie e formată din medicii și asistentele de pe secția condusă de dr. Mirela Indrieş (Boli infecțioase, secțiunea II – n.a.). Preiau cazurile care au fost confirmate pozitiv.

A cincea linie e formată din medicii și asistentele de pe secția de pneumologie condusă de dr. Andrada Florian. Cazurile care vor avea probleme de respirație severe vor fi preluate pe această secție.

A șasea linie este secția de terapie intensivă, condusă de dr. Adriana Dobrescu. Echipa de la ATI are la dispoziție 25 de paturi, cu toate dotările, pentru a-i prelua pe pacienții în stare gravă.

Vor fi alături de ei pentru a-i sprijini medici și asistente de la celelalte secții ale spitalului.

În fața necunoscutului e omenește să ai un sentiment de nesiguranță. În fața acestui virus mulți suntem îngrijorați, dacă nu pentru noi, atunci pentru părinții și bunicii noștri.

Însă cei curajoși înfruntă greutățile. Am încredere în echipele de medici și asistenți din spitalele noastre. În aceste zile, oamenii curajoși în combinezoane sunt în linia întâi. Le sunt recunoscător și îi asigur că facem tot ce depinde de noi pentru a le asigura dotările necesare: măști, combinezoane etc.

În combinezoane vor fi cam 300 de medici și asistenți. Ei vor trebui să facă faţă „bombardamentului” cu coronavirus care vine peste cei 600.000 de bihoreni. Îmi vin în minte cuvintele lui Winston Churchill, prim-ministrul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, referindu-se la piloții militari care au reușit să oprească puternica flotă aeriană germană în bătălia Angliei: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult atâtor de puțini”. Dumnezeu să-i aibă în pază!

Diferența de abordare se regăsește inclusiv în fotografiile atașate. O primă observație: lipsește primarul, în condițiile în care și spitalul municipal, și cel județean sunt la Consiliul local. Pe urmă, dacă amărâții, fudulii, căpoșii și/sau nepăsătorii de contribuabili nemțeni nu înțeleg, ar fi momentul potrivit să le explice ceva personalul medical.

Ultima fotografie e din Laboratorul de analize RT-PCR. Iată încă una, tot fără primar, în așteptarea celor bine „po-pu-la-te” de la Piatra.

Imunii la virusul Speranța, cu siguranță o minoritate, își dau seama ce sărbătoare ar fi să-l lovească pe vreunul, ca din greșeală, frica de Dumnezeu și să prezinte fără să se „tragă” în poze liniile de apărare din spitalul nostru. Dacă or fi. Linii. De altele avem din belșug, să dăm de pomană. De exemplu, talente consacrate în a transforma știm-noi-ce în bici. Pentru comparație, în completarea ghidului de bune practici în Sănătate de la Oradea, unde oamenii tac și fac, și fac, și fac, aflați ce priorități aveau la sfârșit de noiembrie 2019, când România pământeană era torpilată din aer, de pe apă și de sub pământ cu alegerile ha-hanticipate. Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, anunța semnarea contractului de finanțare pentru realizarea unui laborator de analize robotizat, proiect unic în sistemul public de sănătate din țară. Proiectul fusese depus în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria, Axa prioritară 4: Îmbunatățirea serviciilor de îngrijire a sănătății. Are o valoare totală de 3.000.000 euro cu TVA, parteneri fiind Spitalul „Gróf Tisza István” din Berettyóújfalu și Municipiul Hajdúböszörmény. Suma ce revine spitalului orădean este de 2.000.000 euro, din care 2% contribuția proprie a unității sanitare. Adică niciun șfanț de la bugetul local, după cum anunța sec presa bihoreană, fără ode și alte cântări. Sănătate la toți! Că pentru minte…   

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. corneliu spune

    Foarte pertinente toate articolele pe care le-ati scris dle Viorel Cosma. Poate se va inspira cineva din ceea ce incercati sa aduceti in actualitate si sa puna in practica si pentru municipiul nostru, Piatra Neamt.

  2. eugenpaul grigoras spune

    JOS PALARIA D-LE (-ING.) COZMA.IN NOTA OBISNUITA ! Incaodata ,FELICITARI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate