Misiuni Salvamont Neamț pe Ceahlău

0

Duminica, 28 august, în jurul orei 17.10, echipajele Salvamont Neamț au fost solicitate să intervină în zona Cascadei Duruitoarea – Viezuri pentru acordarea primului ajutor și transportul unei persoane de sex feminin din Piatra-Neamț care a suferit o fractură de membru inferior drept. Transportul a fost destul de dificil, victima cântărind puțin peste 100 kg, ceea ce forțează atât limitele salvatorilor, cât și a echipamentului de transport.

Intervenția făcută de personalul aflat în Baza Durău s-a încheiat în jurul orei 19:50, când victima a fost preluată de SMURD.

Baza Dochia a acordat asistență în alte 3 cazuri (o ruptură musculară și două entorse) care nu au necesitat asistență medicală specializată.

În jurul orei 22:00, Dispeceratul Național Salvamont a făcut legatura echipajelor Salvamont Neamț cu un grup de 4 turiști din Galați care se rătăciseră, fiind surprinși de lăsarea întunericului și lipsa lanternei. Au fost localizați în zona confluenței pâraielor Rupturi -Martin și conduși în stațiunea Durău.

Astfel de cazuri de rătăcire sunt specifice sfârșitului de sezon și practic întregii perioade de toamnă. Noaptea se lasă din ce în ce mai devreme și mai rapid (amurgul lung al zilelor de mai-iulie august dispare), iar în pădure întunericul se instalează mai devreme cu aproximativ 30 de minute decât în locurile deschise.
Turiștii ar trebui să țină cont de acest aspect și să se retragă din munte mult mai devreme, mai ales dacă nu au echipamentele obligatorii corespunzătoare drumețiilor montane. Luminile (led) cu care sunt dotate telefoanele mobile nu pot ține loc de lanterne, având două deficiențe majore:

1. Au raza de emisie luminoasa foarte scurtă, ceea ce te împiedică să vezi detaliile de orientare

2. Timpul de utilizare în condițiile în care telefonul este proaspăt încărcat undeva la 30-40 de minute. În final poți rămâne noaptea în pădure sau, mai rău, în zona de abrupt stâncos fără lumină și fără posibilitatea de a comunica cu echipa de salvare.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate