Ministerul Sănătății: condiții noi pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19

0

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19.

foto arhivă

Toate persoanele care au avut COVID-19 vor putea dona plasmă, indiferent dacă au fost sau nu internate în spital.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital. De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

  • semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puţin 14 zile.

Modificările urmăresc creşterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum şi a numărului pacienţilor critici din ATI care pot să primească plasmă.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 pusă la dispoziţia statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database, conform MS.

Informaţiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranţa şi eficacitatea acestei terapii.

Ordinul MS stabileşte responsabilităţile privind transmiterea informaţiilor în baza de date a UE.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui şi a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacienţilor critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimţământului informat şi care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistraţi peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale un număr de 463 unităţi de plasmă de la donatori vindecaţi de Covid 19.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate