Mihai Leu, 20 de ani de la primul titlu mondial pentru România

0

Pe 22 februarie 1997, în Sporthalle din Hamburg, Mihai Leu îl învingea pe Leu mecipanamezul Santiago Samaniego, la capătul a 12 runde dramatice.

A revăzut meciul la TV după 20 de ani.

La două decenii de la acel moment istoric pentru boxul românesc, Leu a retrăit meciul cu aceleași emoții, acasă, la Hunedoara. în fața televizorului. Momentul intonării imnului îl marchează și acum. „Eu boxam în Germania cu numele de Michael LoLeu campionewe și toți credeau că sunt neamț. De asta a fost o surpriză pentru mulți când m-au văzut cu steagul României. (…) S-au dus discuțiile până într-acolo încât au spus că este mai bine să nu se cânte imnul României. Nu am acceptat însă, mi-am iubit mereu țara”.

Cu o pregătire fizică de excepție, Leu nu a renunțat și a reușit să se impună la puncte după o luptă dramatică. Soția nu a așteptat decizia arbitrilor. A urcat în ring și l-a felicitat imediat dupa gongul final. „Atunci am știut că am câștigat meciul.”

Înainte să deschida drumul pentru Doroftei sau Bute, Leu nu se aștepta să devină vedetă în propria țară. „Am făcut escală la Timișoara și am văzut fanfara pe aeroport. Chiar vorbeam cu un prieten:  (…) Primirea din România pot să spun că poate a fost mai importantă decât orice recompensă financiară pe care am primit-o pentru acest meci.”

Leu dupa 20 ani

Leu pariază pe Mihai Nistor

Mihai Leu este neînvins în boxul profesionist, un record pe care pe plan european îl mai deține doar englezul Terry Marsh. În total, a boxat în 28 meciuri, toate în Germania și Austria. Leu și-a apărat o singură dată titlul cucerit la categoria semimijlocie (20 septembrie 1997 cu irlandezul Michael Carruth). Apoi a fost nevoit să se retragă din cauza problemelor medicale. După 20 de ani de box, au urmat zece ani de raliuri, încununați cu un titlu de campion național în 2003. Leu are acasă un adevărat muzeu cu trofee. Niciodată nu a îndrăznit însă să le numere.

„La raliuri, mai multe, la box, mai valoroase. (…) Asta e medalia pe care am câștigat-o la Campionatul Mondial de Juniori din Cuba, în 1987 și are un loc aparte în inima mea (n.r – Mihai Leu și Francis Vaștag cucereau atunci primele titluri mondiale din istorie pentru România). În vara asta, am de gând să merg în Cuba, patria boxului, după 30 de ani.”

Leu speră ca și alți boxeri români să îi calce în continuare pe urme. Hunedoreanul este optimist că Bute poate redeveni din nou campion mondial, la 36 de ani. Îl mai laudă pe Flavius Bia, de la Timișoara, și, mai ales, pe singurul român prezent la JO de la Rio, Mihai Nistor:

Nistor este unul dintre boxerii mei preferați. Are inimă mare… cred că poate obține rezultate foate bune. Eu, în locul lui, aș face pasul la profesioniști pentru că stilul lui agresiv și forța loviturilor se pliază perfect acolo. Dacă va avea nevoie cândva de sfatul meu, m-aș bucura să îl pot îndruma în boxul mare”

Deși a suferit mai multe operatii de cancer la colon în ultimii doi ani, Mihai Leu nu se dă batut: „Sportul m-a învățat să lupt mereu pentru ceva”. De altfel, Leu are planuri mari pentru 2017 în lumea motorsportului. Este promotor pentru Raliul Aradului și Raliul Sibiului, două evenimente internaționale. „Mă voi implica în desfășurarea mai multor etape de raliu și viteză în coastă în acest sezon. Dacă găsesc și alte proiecte interesante, iau în calcul să mă ocup de organizarea de evenimente și în alte ramuri sportive deoarece aceasta este marea mea pasiune „, a conchis Mihai Leu.

COMUNICAT DE PRESĂ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate