Mihai Eminescu a fost omagiat la Teatrul Tineretului, de Ziua Culturii Naţionale

0

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”, în parteneriat cu Teatrul Tineretului, l-a omagiat vineri, 13 ianuarie, (în Sala Rotonda a Teatrului Tineretului) pe Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naţionale.

Evenimentul omagial, ce a avut ca dimensiune principală poezia românească, a reunit scriitori din colțuri diferite ale țării: Ion Mureșan (Cluj Napoca), Ioan Moldovan (Oradea), Aurel Pantea (Alba Iulia), Liviu Ioan Stoiciu, (Bucureşti), Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza“ din Bacău și Emil Nicolae (Piatra-Neamț).

„Este o manifestare pe care o dedicăm Zilei Culturii Naționale, pe care o dedicăm de fapt lui Mihai Eminescu, cel care ne tutelează. La Piatra-Neamț au venit scriitori care se raportează la Eminescu prin poziția pe care o au față de Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. Avem invitați laureați ai edițiilor trecute (poetul Ioan Mureșan), dar și nominalizați la ediția din acest an (Liviu Ioan Stoiciu, Ioan Moldovan și Aurel Pantea).”,  a declarat în debutul evenimentului Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G.T .Kirileanu”.

De asemenea, poeții au fost imortalizaţi și în câteva portrete critice schițate de unul dintre cei mai importanţi critici români postbelici – Alexandru Cistelecan (Târgu Mureş), manifestarea fiind moderată de scriitorul Adrian G. Romila.
Întreaga atmosferă a fost întregită de momentele muzicale susținute de elevi talentați ai Liceului de Arte „Victor Brauner”.

„Cultura este cea care ne dă identitate, care ne dă nume. Dacă n-am avea cultură română nu am fi români, dacă nu am avea limbă și literatură română nu am fi români.[…] Eminescu ne-a fixat o limbă literară românească. Spunea cineva că Mihai Eminescu a apărut într-un moment în care cultura română nu era pregătită să-l primească. Poetul a avut de luptat cu o anumită formă de cultură pentru a o face suplă şi de perspectivă. Astăzi vorbim exact limba pe care a propus-o Eminescu naţiei române. În fiecare zi în care vorbim curat româneşte îl omagiem şi elogiem pe Eminescu.”, a mai punctat Adrian Alui Gheorghe.

 Laureatul Premiul „Mihai Eminescu” din acest an  va fi decis duminică, 15 ianuarie, la Botoşani.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate