Mihai Eminescu a fost omagiat la Teatrul Tineretului, de Ziua Culturii Naţionale
Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu”, în parteneriat cu Teatrul Tineretului, l-a omagiat vineri, 13 ianuarie, (în Sala Rotonda a Teatrului Tineretului) pe Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naţionale.
Evenimentul omagial, ce a avut ca dimensiune principală poezia românească, a reunit scriitori din colțuri diferite ale țării: Ion Mureșan (Cluj Napoca), Ioan Moldovan (Oradea), Aurel Pantea (Alba Iulia), Liviu Ioan Stoiciu, (Bucureşti), Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza“ din Bacău și Emil Nicolae (Piatra-Neamț).
„Este o manifestare pe care o dedicăm Zilei Culturii Naționale, pe care o dedicăm de fapt lui Mihai Eminescu, cel care ne tutelează. La Piatra-Neamț au venit scriitori care se raportează la Eminescu prin poziția pe care o au față de Premiul Naţional de Poezie „
De asemenea, poeții au fost imortalizaţi și în câteva portrete critice schițate de unul dintre cei mai importanţi critici români postbelici – Alexandru Cistelecan (Târgu Mureş), manifestarea fiind moderată de scriitorul Adrian G. Romila.
Întreaga atmosferă a fost întregită de momentele muzicale susținute de elevi talentați ai Liceului de Arte „Victor Brauner”.
„Cultura este cea care ne dă identitate, care ne dă nume. Dacă n-am avea cultură română nu am fi români, dacă nu am avea limbă și literatură română nu am fi români.[…] Eminescu ne-a fixat o limbă literară românească. Spunea cineva că Mihai Eminescu a apărut într-un moment în care cultura română nu era pregătită să-l primească. Poetul a avut de luptat cu o anumită formă de cultură pentru a o face suplă şi de perspectivă. Astăzi vorbim exact limba pe care a propus-o Eminescu naţiei române. În fiecare zi în care vorbim curat româneşte îl omagiem şi elogiem pe Eminescu.”, a mai punctat Adrian Alui Gheorghe.
Laureatul Premiul „Mihai Eminescu” din acest an va fi decis duminică, 15 ianuarie, la Botoşani.


