Mesajul Prefectului judeţului Neamţ, George Lazăr, cu ocazia Zilei Naţionale a României

3

Sărbătorim astăzi un moment decisiv al istoriei poporului nostru, realizarea statului național unitar român, în anul 1918, atunci când, prin eforturile și sacrificiile a generații întregi, s-a înfăptuit Marea Unire.
Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România ca rezultat al voinţei tuturor românilor, ca rezultat al exercitării dreptului la autodeterminare. La 1 decembrie 1918 s-a împlinit idealul de veacuri al celor uniţi în cuget şi în simţiri pe care versurile imnului naţional îi numeşte: pătrunşi la suflet de sfânta libertate, cei care au pus mai presus de orice idealul unei naţiuni.
Marea Unire a fost un exerciţiu al democraţiei reprezentative de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, care au decis unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, poate cel mai important al istoriei României.
„Un soare nou li se părea tuturor că a răsărit, în iarna aceea aspră, pe orizontul vieţii lor sufleteşti” spunea Ioan Lupaş, istoric participant la Marea Adunare Naţională.
Unirea din 1918 a fost opera întregului popor, a întregii naţiuni, aşa cum sublinia Nicolae Iorga: „fără a uita pe nimeni din cei care au colaborat la această faptă a Unirii, de la general la fruntaş ardelean, până la ultimul ostaş şi ţăran, omagiul recunoştinţei noastre să se îndrepte azi către poporul acesta întreg de oriunde şi din toate veacurile, martir şi erou”.
Pentru noi, ziua de 1 decembrie are o dublă semnificaţie – istorică: ziua proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, în cadrul Marii Adunări Naționale, cât și o semnificaţie festivă: sărbătorim naţiunea şi poporul român.
Aparţinând de secole la o comunitate spirituală şi de limbă, neclintiţi de mii de ani de pe aceste meleaguri şi împărtăşind valori comune, la 1 decembrie 1918 am scris din nou pe tricolor UNIRE. Astăzi, mândri de a ne fi născut pe aceste meleaguri, uniţi de aceleaşi sentimente şi idealuri cu cei ce au înfăptuit Marea Unire ne simţim datori să păstrăm moştenirea ce ne-a fost lăsată şi să o transmitem mai departe generaţiilor viitoare.
Omagiem astăzi şi memoria înaintaşilor noştri, români ce au realizat Marea Unire şi pe toţi aceia care şi-au dat viaţa pentru idealul unirii şi libertăţii, ideal pe care l-au apărat chiar cu preţul vieţii.
Avem datoria să ne unim forţele, să colaborăm astfel încât România să fie un stat puternic, respectat, iar performanţele din diferite domenii prin care ne-am făcut şi ne facem remarcaţi peste hotare nu fac decât să demonstreze că suntem o ţară cu oameni extraordinari, muncitori şi devotaţi. Trebuie să promovăm simbolurile şi valorile noastre pentru că acestea ne asigură identitatea şi ne dau sentimentul că aparţinem acestor locuri. Dovedim astăzi că suntem un partener de încredere al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, promovând şi apărând valorile acestora, dar reuşim să păstrăm autenticul şi tradiţionalul românesc.
Ceea ce îmi doresc de Ziua Naţională a României este ca în fiecare zi să fim mai buni, patriotismul să fie un sentiment şi nu doar un cuvânt, iar noi toţi să spunem răspicat şi pretutindeni: sunt mândru că sunt român!

La mulți ani români!
La mulți ani România!

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. Privitor spune

  Fara a vorbi de sobolanii din Neamt, cat suntem de subtiri si de superficiali, fara inima, vlaga si empatie: sentimente de plastic – entuziasm de beton, vorbe goale – rezonanta de mucava, activitati la comanda – animatie de complezenta impusa.

 2. ochila spune

  :))))) ce bandit esti Robert! mi-a placut „argumentul”

 3. ochila spune

  am priceput. e articol publicitar. de asta nu sunt acceptate comenturile 😉

  ADMIN: Adica tu faci un comentariu in care spui ca prefectul e „sobolan” si dupa aia in inteligenta ta concluzionezi ca nu am publicat ce ai comentat tu ca ar fi articol publicitar ???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate