Mesaj de la Primăria Piatra-Neamț pentru cetățenii bun-platnici care suferă din cauza celor cu datorii

5

Mai multe asociații de proprietari din Piatra-Neamț se confruntă cu sistarea apei potabile și cu mormane de deșeuri necolectate din cauza datoriilor acumulate.

Citiți și: S-a sistat ridicarea gunoiului la zeci de asociații de proprietari din Piatra-Neamț. Datorii de 1.6 milioane lei

Cert este faptul că cetățenii bun-platnici au de suferit din cauza celor care nu își achită datoriile. În loc să se facă niște controale severe la asociațiile de proprietari și să se recupereze datoriile, care nu sunt de luna trecută, ci de ani de zile, așa cum prevede legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, primăria municipiului Piatra-Neamț le spune celor bun-platnici să achite și fondul de rulment, mai nou.

E adevărat că legea spune că trebuie să existe un fond de rulment, dar nu se menționează în comunicatul primăriei nimic despre faptul că în aceeași lege se prevede că asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.

Primăria, însă, ne spune să plătim ȘI fondul de rulment. Aceasta e soluția. Atât.

Având în vedere sistarea furnizării apei potabile și suspendarea serviciilor de colectare deșeuri la asociațiile de proprietari cu datorii restante, reamintim asociațiilor de proprietari că au obligația constituirii fondului de rulment în conformitate cu prevederile art. 72 din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, pct. (1):

„În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.

Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime”, respectiv pct. (2): „Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari.”


transmite Primăria.
aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
5 Comentarii
 1. Dumitrescu Isabela spune

  Dar autorul articolului știe că asociațiile care dau in judecata rai-platnicii trebuie șa se justifice la instanta că și cum ar fura banii?? Știe autorul că instanțele se erijează in apărătorii acestor rai-platnicii?? Dacă nu știe, îi spun eu care mă ocup cu asta de mai bine de 2 ani și vad cate documente mi se cer, chiar și atunci când pârâtul nu depune întâmpinare, vad ce termene dau și cum este tratata asociația că un infractor și nu rau-platnicul, nici chiar cel cu datorii uriașe, sau mai bine zis, cu atât mai mult la datornicii cu debite uriașe!! Poate asta este cauza pentru care unele asociații nu formulează acțiuni.

  1. Costi spune

   Ce am mai auzit este că dacă îi dau în judecată pe cei rău platnici plătesc un 10% din sumă instanța îi lasă În pace și după o perioadă ei nu continuă cu plătitul și trebuie dați în judecată din nou

 2. Len spune

  Primăria ar fi trebuit sa precizeze și faptul ca fondul de rulment se da înapoi proprietarilor care nu au datorii la întreținere, dar care își înstrăinează proprietatea. Nu sunt persoane bine pregătite în acest domeniu, din aceasta cauză și mesajul evaziv și lipsit de soluții clare, la obiect.

 3. George spune

  Degeaba plătim la asociație daca ce care ne administrează fac ce vor cu banii sau mai nou dispar și rămân datoriile neachitate de asociație

 4. Marius spune

  E un sfat infantil. Platesc fondul de rulment cei care au platit deja partea lor de consum dar cei care sunt restantieri oricum nu platesc. Astfel fondul de rulment acopera neplata altora pt inca 2 luni. Si ce se rezolva cu asta? Dupa 2 luni o luam de la capat, marim iar fondul de rulment? Trebuie schimbata legislatia. Procedura urgenta de poprire pe conturi a restantierului sau, la alegere , acordul acestuia de a se sigila in apartament robinetul si control periodic al apometrului pana la plata datoriei. Am platit mereu la cel mult 2 saptamani de la afisare si am ramas fara apa acum cativa ani din cauza unora care nu si au platit datoriile. Nu mi se pare normal sa platesc tot eu pt reaua intentie, neglijenta sau imposibilitatea altora de a plati ce consuma. Daca cei care dau sfaturi de genul asta mai sunt si platiti pt asta n ar fi rau sa fie platiti din fondul de rulment al celorlalti angajati din primarie, sa vedem daca mai primesc salariu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate