Merele oferite de tinerii voluntari nemțeni, deliciu pentru un zimbru în libertate (VIDEO)

1

Un zimbru în libertate mănâncă mere oferite de tinerii voluntari nemțeni, participanți la concursul ”Ana are mere… pentru zimbri”, organizat de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.

Imagini video cu legendarul mamifer luând masa în libertate, în pădurile nemțene, au fost surprinse de Răzvan Deju, specialistul parcului în științele vieții:

Concursul ”Ana are mere… pentru zimbri” este adresat preșcolarilor, școlarilor și liceenilor. Participanții trebuie să strângă hrană pentru zimbrii aflați în libertate, echipa care va strânge cele mai multe furaje urmând să fie declarată câștigătoare. Prin acest concurs se încearcă responsabilizarea și implicarea membrilor comunităților locale în programul eliberării zimbrilor în libertate, în mediul lor natural.

Turmele de zimbri în libertate sau semilibertate sunt monitorizate permanent de specialiștii Romsilva, în cadrul complexului program de eliberare în natură a zimbrului, derulat cu succes în Parcul Natural Vânători Neamț.

Zimbrul a dispărut din fauna României în urmă cu peste două sute de ani. Specia a fost reintrodusă de specialiști în urmă cu 60 de ani, în 1958, iar primele exemplare au fost eliberate în natură în Parcul Natural Vânători Neamț în urmă cu șase ani.

În prezent, numărul zimbrilor liberi a crescut la 38 de exemplare, inclusiv 14 născuți în libertate.

Turmele de zimbri liberi și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare. Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate. Microregiunea suprapusă peste parc este denumită Ținutul Zimbrului și a fost inclusă în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mickey999 spune

    Merele alea s-ar putea sa fie un mare pericol de altfel pentru rumegatoare.

    Nu vorbesc timpenii de data asta : au fost multe cazuri in care rumegatorul ( vaca de exemplu ) a inghitzit un mar si s-a sufocat.

    E cumplit sa-ti vezi animalul cum se sufoca si sa nu poti face nimic sa-l ajuti ….din nenorocire am asistat la asa ceva.

    Chiar daca intentia e laudabila, daca nu sint zdrobite bine in prealabil, merele n-ar trebui sa constituie hrana rumegatoarelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate